Zweigelt, verbazend origineel

07/11/2018 - Wijnen van Wachau, Weinviertel, Burgenland, Steiermark, Niederösterreich, Wagram, de Weense heuriger ... aan uitstekende wijnindrukken geen gebrek in Oostenrijk.

En dan heb ik de vele wijnfeesten nog niet meegeteld, zoals de genussherbst waar de sturm geproefd wordt. Deze sturm is geperst druivensap dat nog net geen wijn is, maar waarvan het zoete perfect combineert met speck en gepofte kastanjes. Verder is er de heuriger, wat ook tavernes zijn in het wijnbouwgebied van Wenen, maar hier de jongste wijn is van het wijnjaar en die onder dezelfde naam gedronken wordt tot aan Sint-Maarten.
De Oostenrijkse productie is goed voor ongeveer 80% witte wijnen, maar het aanbod is zeer breed en divers, zowel in wit als rood, en de kwaliteit en typiciteit zijn zaken om oprecht vrolijk van te worden. Onlangs proefde ik een hele reeks cépagewijnen, die naar mijn mening nog veel te onbekend zijn. Zeer opmerkelijk is de rotburger, in feite de oorspronkelijke naam van zweigelt, een druivenras dat wijdverspreid is in Oostenrijk.

Zweigelt, de oorsprong

Zweigelt onstond door een kruising van blaufränkisch en sankt laurent, in 1922 bedacht door Fritz Zweigelt (1888 – 1964) aan de wijnbouwschool van Klosterneuburg. Zijn doel was om een druivenras te ontwikkelen dat bestand was tegen wijngaardziekten en tegelijk voor goede opbrengsten zorgde. Aanvankelijk heette de druif rotburger, refererend naar de plek waar hij gecreëerd werd. Enkele jaren later werd zijn naam vervangen door zweigelt, als hommage aan de maker ervan.
Blaufränkisch (of lemberger) zorgt voor een intens diepe kleur en geurimpressies van bramen, griottekersen, pruimen, rode aalbessen, kruisbessen, vlierbessen, bananen en cacao, maar ook vegetale toetsen zoals groene peper. De smaak is soms streng en tanninerijk.
Sankt Laurent (Blauer Sankt Laurent) komt volgens de beroemde ampelograaf Christian Oberlin, afkomstig van Colmar, uit het zuiden van de Elzas. Hij dankt zijn naam aan de heilige Saint-Laurent die op 10 augustus gevierd wordt, de dag dat in theorie de rijpingsfase van deze druif opstart. Door zijn rondeur en volle smaak zorgt hij in de blend voor meer body, densiteit en fruit. Het ruwe wordt erdoor afgezwakt en hij zorgt voor een kruidige toets van zwarte peper, een fruitige van pruimen, aangevuld met elegante en gerookte tonen.

Karakteristieken van wijnen op basis van zweigelt

Zweigelt, ook wel blauwer zweigelt of rotburger genoemd, is in Oostenrijk het meest aangeplante blauwe druivenras en vertegenwoordigt met zijn 4350 ha bijna 9% van de totale aanplant. Bij het proeven komen er aroma’s vrij van kersen, een kruidige toets van de st-laurent en strakke tannines. Zweigelt kan goed tegen de vrieskou en voelt zich prima op diverse bodemtypes. Hij zorgt zowel voor lichte en fruitige wijnen, als krachtige rode wijnen die een opvoeding in barriques gemakkelijk de baas kunnen. Zweigelt wordt vaak als monocépagewijn gevinifieerd, maar kan ook in een blend, wat we overigens vaak constateerden tijdens onze proefsessie.

 

Kijken, ruiken, proeven … en goedkeuren

Wijnen proeven doen we zoals het hoort, analytisch en uiteraard blind. En in stilte, zonder overleg. Deze proeverij werd opgesplitst in drie sessies, om alle 75 wijnen van dit fameuze druivenras gelijke kansen te geven. De ‘neuzen’ van In Vino Veritas tegenover de wijnen, voor momenten van opperste concentratie en nauwkeurig selecteren, waarbij het niet altijd rozengeur en maneschijn was … Hoewel, échte teleurstellingen waren er weinig. Dit is onze selectie.

Blends met zweigelt

Thermenregion

Zweigelt CS Reserve 2016 – Leo Aumann – Thermenregion

Precieze combinatie van zweigelt en cabernet sauvignon. Paarszwart van kleur met een zuivere houttoets in de geur. Een solide en elegante wijn. Fijne zuren zorgen voor een mooie aanvulling en ondersteunen het fruit. Het evenwicht wordt een beetje verstoord door de rijke tannines van de cabernet, maar een aangename, kruidige en fruitige finale corrigeren dat. Een ideale wijn voor bij een winterse ragout.
www.aumann.at
www.oostenrijkswijnhuis.be – Delhaize

 

Niederösterreich 

Niederösterreich is de grootste deelstaat van Oostenrijk, grenst aan Slovakije en Tsjechië, en omringt de volledige deelstaat Wenen.

Excellent Reserve 2016 – Weingut R&A Pfaffl – Niederösterreich

Wijndomein Roman Pfaffl stelt met deze wijn een blend voor van zweigelt, merlot en cabernet sauvignon. Donkerrood met een heerlijke geur van kersen en rood fruit. Het fruitige van de zweigelt, het ronde van de merlot en de kracht van de cabernet zorgen voor een zacht en fris geheel. Deze knappe en evenwichtige wijn bezit een lange finale, fruitig en rond. Perfect bij gekonfijte eendenbout met linzen.
www.pfaffl.at
www.whynotwein.euwww.wijnhuisverlinden.bewww.ambrosius.bewww.pootagenturen.nlwww.topcc.ch – Spar – Coop

Schrattenthal ‘9’ 2015 – Weingut Zull – Niederösterreich

Assemblage van zweigelt, merlot en cabernet sauvignon. Elegante geur van blonde tabak en rood fruit. Mooie extractie met respect voor het fruit. Knap evenwicht met een ronde en harmonieuze finale. Deze fraaie en toegankelijke wijn past zeer goed bij lamsbout in de oven met aardappelgratin en spekjes.
www.zull.at
www.odilon.bewww.dewijnkamer.bewww.millevins.ch

Burgenland

Burgenland grenst aan Hongarije en omvat de subregio Neusiedlersee, bekend om zijn mooie rode wijnen op basis van rotburger.

Grande Cuvee 2015 – Weingut Keringer – Burgenland – Neusiedlersee

Deze blend van 60% zweigelt en 40% rathay (nieuwe kruising van blauburger en toegelaten sinds 2000) zorgt voor een wijn met een diepe kleur van karmozijn, met een gebrande geur met daarin gekonfijt fruit, blauwe bosbessen en frambozen. In de ietwat zoete smaak komen alle geurindrukken terug. Het hout is discreet aanwezig, maar evenwichtig. De rathay zorgt hier voor kleur, kracht en materie. Zeer aangename en mooie finale. Uitstekend in combinatie met geroosterd piepkuiken.
www.keringer.at
https://www.oostenrijkswijnhuis.behttps://dekeldervandeconingh.nl  – www.vennerhus.chwww.secli-weinwelt.ch –  www.avinum.chwww.firstwine.ch

Umathum Rotwein – Cuvee Haideboden 2015 – Weingut Umathum – Burgenland

Elegante mix van 60% zweigelt, 20% blaufränkisch en 20% cabernet sauvignon. Uit het granaatrode robijn ontsnappen mooie fruittoetsen van kwetsen, pruimen, tijm en enkele gerookte accenten. In de smaak komt alles terug, rank van textuur en gekenmerkt door gebrand hout en sinaasappelschil. Goed geïntegreerde tannines ondersteunen deze mooie bewaarwijn, die het verdient om over te gieten in een karaf. Harmonieuze finale. Uitstekend bij een entrecote met kruidenboter.
www.umathum.at
www.vejavino.bewww.anfors-imperial.comwww.riegger.ch

Triebaumer Trie Rot 2017 – Günter & Regina Triebaumer – Burgenland

Assemblage van 80% zweigelt en 20% cabernet sauvignon. Macération carbonique gevolgd door een malolactische gisting in inox tanks. Paars karmijnrood met alle karakteristieken van een primeurwijn: speels en levendig, easy drinking, indrukken van vers fruit, koolzuurtoets. Zeer aangename, vlotte en fruitige wijn, perfect bij charcuterie of gegrilde bloedworst met appeltjes.
www.triebaumer.at
www.lesverresbavards.bewww.wijnkooperijdelange.nlwww.millevins.chwww.zweifel1898.ch

100% zweigelt

Thermenregion

Wijnstreek genoemd naar de aanwezige thermale bronnen (Thermae Pannonicae), ten zuiden van Wenen.

Zweigelt Riede Oberkirchen 2015 – Leo Aumann – Thermenregion  

Diep granaatrood. Getoaste en gegilde geuren, opgefrist met florale en fruitige impressies van viooltjes en bramen. Het hout is goed aanwezig, maar geïntegreerd, met compote van zwart fruit en sinaasappelzeste. De tannine zorgt voor een licht bitter in deze ronde en sappige materie. Kruidige finale, boordevol fruit. Doet het uitstekend in combinatie met een hammetje in de oven met duxelles van weidechampignons.
www.aumann.at

Burgenland

Wijnregio die aan Hongarije grenst en waarvan de subregio’s Neusiedlersee, het dorp Andau en Mittelburgenland deel van uitmaken, bekend om hun mooie rode wijnen op basis van rotburger.

Zweigelt Selection Heideboden 2017 – Eric Scheiblhofer – Burgenland Andau 

Biodynamische wijnbouw. De familie Scheiblhofer bezit bijna alle wijngaarden van het dorp Andau. Krachtig granaatrood met toetsen van violet. Zwart fruit, zoethout en tabak in de geur. Breed van smaak, geïntegreerde tannines, voldoende evenwichtig. Een wijn die er staat, met een lange finale omwikkeld door sappig zwart fruit, harmonieus. Perfect bij varkensrib in de oven, rode wijnbotersaus van zweigelt en sjalotten.
www.scheiblhofer.at
www.oostenrijkswijnhuis.be – www.whynotwein.eu

Zweigelt ‘The Zweigelt’ 2016 – Eric Scheiblhofer – Burgenland Andau  

Van hetzelfde domein als de vorige wijn. Donkerrood van kleur, geurend naar viooltjes, zwart fruit en specerijen met een licht gerookte toets. Rond en soepel, mooie samenhang met de vlezige tannines. Finale met duidelijke indrukken van vruchtencompote en een licht bitter dat evenwel niets van zijn aangenaam karakter wegneemt. Smakelijk bij rundsgebraad met kappertjes en koolraap.
www.scheiblhofer.at
www.oostenrijkswijnhuis.be –  www.whynotwein.eu

Zweigelt Girmer Reserve 2016 – Walter Kirnbauer – Mittelburgenland  

Diep donkerrood. Animale geur met toetsen van humus en hints van zwarte chocolade. Wijn van oude wijnstokken en gedurende 16 maanden opgevoed in barriques, gemaakt van eikenhouten duigen van het domein – hout van het woud van Girm, vandaar de naam. Goed geïntegreerd hout. Goede en persistente finale met accenten van zwarte kersen en chocolade. Heerlijk in combinatie met een stoofpot van lamsschouder op hooi met nootmuskaat.
www.phantom.at
www.roels.bewww.lecarre.nlwww.schuewo.ch

Zweigelt 2016 – Landhaus Mayer – Burgenland 

Fonkelend donkerrood met fruitige indrukken van kersen en blauwe bosbessen, aangevuld met een mooi gegrild karakter en vanille. De smaak is breed en robuust, met opnieuw het fruit van in de geur en een kruidig accent. Een solide wijn met ronde tannines en een goed evenwicht. Lekker bij zwiebelrostbraten : plakjes rosbief met saus van kappertjes en paprika, vergezeld van gekaramelliseerde ui.
www.landhausmayer.at
www.alliedvintners.comwww.wijnwereld.netwww.martel.ch

Wagram

Het wijngebied Wagram ligt ongeveer 60 km ten westen van Wenen.

Blauer Zweigelt Grande Réserve 2015 – Weingut Leth – Wagram    

Weelderige granaatrode kleur. Geur van hout en vanille met confituur van rode vruchten. Opvallend soepel van smaak, een soepelheid die de smakelijke en potige structuur onderstreept. Interessant, wijs en vastberaden met een krachtig en sappige einde. Waarom niet combineren met gevulde kool met een schep dikke zure room?
www.weingut-leth.at
www.rabotvins.comwww.haus-oesterreich.ch

Blauer Zweigelt Tregrande Réserve 2015 – Weingut Leth – Wagram  

Diep rood van kleur, geurend naar warme kwetsen en opgelegde zwarte kersen. De smaak is soepel, sappig en zorgt voor een licht zoetje, aangevuld met een zeer ronde tanninestructuur. Mede door de karaktervolle finale past hij goed bij een ragout van varkensvlees met wortelgroenten en azijn.
www.weingut-leth.at
www.rabotvins.comwww.haus-oesterreich.ch

Wien

Wenen is de enige hoofdstad ter wereld met een imposant wijnbouwgebied van 700 ha binnen de stadsgrenzen, een regio met een zeer levendige wijnbouwactiviteit.

Zweigelt Réserve 2015 – Stammerporschen Ried Proschen –  Weingut Schwarzböck – Wien

Donker robijnrood. De geur doet denken aan frambozen, pruimen en tabak. Ambitieuze smaak, goed van opbouw en evenwichtig. Goed geïntegreerd hout. Sappig en met soepele tannines. Lange finale met een lichtfruitig zoetje. Het ideale gerecht: filet van reebok in de oven met gemalen chocoladeschilfers, reductie van zweigelt met zwarte peper.
www.schwarzboeck.at
Divo

Niederösterreich

Niederösterreich (Neder-Oostenrijk) is opgedeeld in vier regio’s die telkens corresponderen met een ander landschap of bestemming: Weinviertel (wijnbouwregio) in het noordoosten, Waldviertel (bosrijke regio) in het noordwesten, Mostviertel (streek van de cider) in het zuidwesten en Industrieviertel (industriële regio) in het zuidoosten. Maar ook Kamptal, refererend naar de rivier Kamp en zeer bekend om zijn wijnen met meer dan 3800 ha wijngaarden, hoort erbij.

Zweigelt Sandstein 2017 – Weingut R&A Pfaffl – Niederösterreich – Weinviertel    

Donker robijnrood met een prachtige geur van zwarte kersen, sappige pruimen, vlierbessen, zwarte peper en fijn eikenhout met enkele gerookte accenten. De fruitge smaak is breed, rond en soepel, elegant van evenwicht met fijne toetsen van tijm. Zachte tannines omwikkelen de volle en ronde smaak, met een opvallend frisse en kruidige afdronk. Culinair doet deze wijn het zeer goed met eendenborst en zwarte bessen.
www.pfaffl.at
www.whynotwein.euwww.wijnhuisverlinden.bewww.ambrosius.bewww.pootagenturen.nlwww.topcc.ch – Spar – Coop

Zweigelt Reserve Burg 2016 – Weingut R&A Pfaffl – Niederösterreich – Weinviertel

Intens robijnrood met geurimpressies van kirsch, mokka, rode pruimen en zwarte kersen, aangevuld met fijne toetsen van hout en vanille. In de smaak komt alles terug met daarbovenop kruidige toetsen en rijke en volle tannines. Zeer rijk van smaak, zonder meer, met een ellenlange afdronk. Schitterend! Laten we het culinair simpel houden : tournedos Rossini.
www.pfaffl.at
www.whynotwein.euwww.wijnhuisverlinden.bewww.ambrosius.bewww.pootagenturen.nlwww.topcc.ch – Spar – Coop

Blauer Zweigelt Malteser Ritterorden 2015 – Lenz Moser – Niederösterreich  Westlichen Weinviertel  Mailberg  

Fonkelend granaatrood met elegante geurimpressies van bosbessentaart, aalbessengelei en gerookte specerijen. De smaak is fijn en elegant, mooi rond ook, met accenten van zwarte kersen en chocolade. Evenwichtige finale, fruitig, sappig en fluwelig, met hints van ceder. Een smakelijke wijn die het goed kan vinden met een tajine van kalfsvlees, amandelen en abrikozen.
www.lenzmoser.at

Zweigelt Reserve 2015 – Weingut Bründlmayer – Niederösterreich –  Kamptal

Kleur van zwarte kersen. Verbluffende geur die gebouwd zit rond aroma’s van kirsch en chocolade met daarin mokka en toast. In de smaak komen daar pruimen en specerijen bij, met in het vervolg daarvan rijpe bessen en vruchtenconfituren afgewerkt met mooie tannines. De wijn in een karaf overgieten is een goed idee. Evenwichtige finale met toetsen van griottekers en pruimen. Perfect bij strudel van haas met eekhoorntjesbrood.
www.bruendlmayer.at
www.wijnenjanrots.bewww.martel.chwww.anfors-imperial.com

Zweigelt Reserve Ried Altenberg 2016 – Weingut Frank – Niederösterreich

Diep granaatrood. De geur doet denken aan gelei van rode vruchten, kersen en compote van blauwe bosbessen. De smaak is vlezig en fluwelig met fijne en lichte tannines. Tikje overrijp, warm van karakter, licht onevenwichtig qua zuren. Goede finale. Culinair smakelijk in combinatie met quiche van kalfsvlees en cantharellen.
www.weingutfrank.at
www.istrianchilloutwines.bewww.vaneyck.nlwww.mivino.nl

Zweigelt Riede Dechant 2015 – Weingut Steininger – Niederösterreich   

Een zweigelt buiten categorie, krachtig en complex. Donker robijnrood van kleur met violet. Breed en fruitig geurenpalet van wilde kersen, frambozen en braambessen, aangevuld met zoethout, munt, leder en zwarte peper. Vlot en smakelijk dankzij zijn mooie en evenwichtige frisheid, heel soepel, met ragfijne onstuimige trekken. Karaktervolle finale, krachtig en lang. Een stoofpot van fazant op Brabantse wijze past er uitstekend bij.
www.weingut-steininger.at
www.gustoworld.comwww.verbuntverlinden.nlwww.uvaeva.ch

Jean-Michel Jaeger   

Dossiers IVV, klik hier

Geef een reactie