Wit van de Rijn, rood van Sicilië: noord-zuid lichtheid

01/04/2019 - Subtiel, licht en fijn definiëren deze riesling van de Rheingau. Adjectieven die eveneens van toepassing zijn voor de nerello mascalese, afkomstig van de flanken van de Etna.

Wijn van de Rijn

Wijnen van de Rijn koppelen intense frisheid aan minerale spanning, aangevuld met rondeur en densiteit. Kwestie van het intense in evenwicht te brengen.

Rheingau Riesling 2016 – Weingut Kaufmann

Geelgroen in het glas. De geur doet denken aan limoen, bergamot en jasmijn. Een fraai begin dat zin geeft om te proeven. En we worden niet teleurgesteld, want deze riesling voldoet aan de verwachtingen. Heel slank en fijn worden onze smaakpapillen getrakteerd op een puntige frisheid, het ronde van gekonfijte citrusvruchten en een karaktervol bitter met de smaak van sukade. Ook zijn florale elegantie en zachte specerijen, waaronder kurkuma en witte peper, zijn bijzonder aangenaam en zorgen voor een onverwacht lange finale.
Een wijn geknipt voor het aperitief en in combinatie met riviervis.

Weingut Kaufmann

 

Urban Kaufmann was tot 2013 een van de beste producenten van Appenzeller, de kaas die even Zwitsers is als hij. Maar om de ene of andere reden vertrok hij en ging op zoek naar een plek waar hij wijn kon maken. Zijn ontmoeting met Eva Raps, toen directrice van het VDP (Verband Deutscher Prädikatsweingüter) was doorslaggevend, net zoals de overname van het domein van Hans Lang die na 40 jaar wijnmaken in de Rheingau een overnemer zocht voor zijn bedrijf. De kwalitatieve lijn van het domein bleef behouden, maar in 2017 kozen ze ervoor om biodynamisch te gaan werken. ‘Ik ben ervan overtuigd dat biodynamie voor meer complexe en vlotter drinkbare wijnen zorgt’, aldus Urban.
Het wijndomein bevindt zich in Hattenheim am Rhein, ten oosten van Wiesbaden.

https://kaufmann-weingut.de
https://vinetiq.eu – https://vinophilo.be

 

Wijn van de Etna

De flanken van deze nog steeds actieve en hoogste vulkaan van Europa zijn perfect voor de wijnbouw en olijventeelt. De wijnen afkomstig van deze bodems van as en puimsteen zijn vrij apart. Deze Etna Rosso is daar een goed voorbeeld van. 

Etna Rosso 2016 – Azienda Francesco Tornatore 

De helder granaatrode kleur intrigeert. Gaan we ook van de geur en de smaak even perplex staan? De geur is alvast heerlijk met impressies van rijp fruit waarin we citrusvruchten en rood fruit herkennen dat geparfumeerd is met roze peper en kardemom. De luchtige smaak, even licht als vulkanische as, is zodanig subtiel dat hij over onze tong lijkt te fladderen. Een subtiliteit die zich vasthaakt aan een minerale basis en zich wikkelt in een ietwat ruwe zijde van tannine. Voegen we daar het ronde van het fruit bij, kersen en frambozen op een bed van dennennaalden, en we hebben te maken met een ragfijne wijn die tegelijk zeer karaktervol is. Een wijn met een brede frisheid en een haast oneindige lengte die het uitstekend doet als aperitief en probleemloos kan doorgedronken worden bij de volledige maaltijd. Niets schrikt hem af!
Vinificatie : assemblage van nerello mascalese en nerello cappuccio die aangeplant staan op de noordelijke flank van de Etna in het dorp Castiglione di Sicilia. Manuele oogst die ontsteeld wordt. Maceratie in betonnen cuves gedurende 12 dagen. Opvoeding van 6 maand in foeders, gevolgd door 3 maanden flesrijping.
Als aperitief en bij de volledige maaltijd, niets houdt hem tegen!

De azienda

 Het wijngedeelte van het domein is goed voor 46 ha, op de andere 8 ha staan olijfbomen en op nog eens 5 ha hazelnootbomen. De wijnpercelen bevinden zich op hoogtes van 550 tot 700 m en staan aangeplant met autochtone druivenrassen. Voor rood zijn dat nerello mascalese en nerello cappuccio, voor wit carricante en catarratto.

http://tornatorewine.com
https://vinetiq.eu – www.tannico.be – www.uvinum.be

Marc Vanhellemont

Voor andere artikels van ‘Op reis met IVV’, klik hier

Geef een reactie