Wijnwandelingen in Spanje, deel 3 : Dominio de Cair

06/09/2017 - We eindigen onze Spaanse wijntrip in Ribera del Duero, opnieuw in een domein waar ingezet wordt op wijntoerisme: Dominio de Cair, eigendom van Luis Cañas.

Het domein ligt ten noorden van Aranda de Duero en biedt een magnifiek uitzicht over de wijngaarden, zowel te zien vanuit het restaurant als de kamers. De ambitie hier is ‘wijn beleven vanaf zijn origine’, vanaf zijn ontstaan in de wijngaard tot en met het proeven ervan. Er worden diverse bezoekersformules voorgesteld, steeds ‘copa en mano’ (glas in de hand).

Eigenaar Luis Caña is een perfectionist, continue op zoek naar beweging en de perfecte dynamiek.

 110 hectare wijngaarden

Met Cair ging hij een ambitieuze uitdaging aan. Ribera del Duero bezit schitterende terroirs, alleen moest hij die weten uit te kiezen en de bodems aan de juiste druivenrassen koppelen of werken met de reeds aanwezige oude druivenrassen en die zodanig benaderen zodat ze het beste van zichzelf geven. Cair telt talloze percelen en heel verschillende terroirs, bijna even divers als het palet van een schilder. Gelegen in La Aguilera, Quintanta del Pidio, Gumiel de Mercado en Moradillo de Roa staan de wijnstokken van Cair aangeplant op hoogtes tussen 800 en 950 meter. De bodems bestaan zowel uit kalk, klei, zand als cascajosos (een soort van kiezel). Er wordt gewerkt met respect voor mens en milieu door het niveau van histamine (VIN) terug te schroeven, de carbon footprint te verlagen en de impact op de klimaatverandering te verkleinen. De wijnstokken worden bewerkt volgens de beredeneerde wijnbouw en met de grootste zorg onderhouden.

De 110 hectare wijngaarden vragen een heel precieze aandacht, terwijl deze grote oppervlakte ook een zeer drastische selectie toelaat. Elk perceel wordt pas geoogst wanneer het perfect rijp is en er wordt twee keer door de wijngaard gegaan om zo de beste druiventrossen en druiven te selecteren waarvan men onmiddellijk weet voor welke cuvées ze bestemd zijn. De druiven komen toe in kistjes van 11 kilogram en gaan onmiddellijk in de koelkamer om zo perfect gezonde druiven te behouden. Al naargelang hun wijnbestemming gaan ze in inox tanks of in houten vaten van de beste Amerikaanse en Franse tonnenmakers. Doel is het karakter van elk perceel in de wijn te laten doorschemeren, van elk microklimaat, elk bodemtype en elk druivenras.

 Mijn selectie

Samen met David Herrero proefde ik diverse cuvées van Cair en wijnen van nog twee andere bodegas van Luis Cañas, deze keer in Rioja. Een keuze maken was moeilijk, want elke wijn kon gerust deel uitmaken van mijn persoonlijke selectie.

Luis Cañas 2010 Reserva de la Familia Rioja

Deze wijn komt van de bodega in Rioja Alavesa die opgericht werd in 1928 met wijngaarden gelegen tussen 400 en 700 meter hoogte. Hij verbleef 20 maanden in barriques (50% Frans, 50% Amerikaans) en is op basis van 85% tempranillo en 15% andere variëteiten (staat zo op het etiket). Het is een zeer complexe wijn met een robijnrode kleur en hints van rozenhout, geurend naar rijp fruit met peperachtige specerijen. De smaakaanzet is soepel en elegant fruitig met accenten van pruimen, blauwe bosbessen, frambozen, gedroogd fruit en noten, een kleine gerookte toets en mokka onderstreept door zachte tannines in het midden. De finale is lang met daarin specerijen. Een maaltijdwijn en perfect bij gegrild rood vlees, gebraden of met een saus, bij boerenpatés, maar ook bij pluimwild en tapas. www.luiscanas.com
www.christiaens-wijnhuis.be

Amaren Reserva 2008

Deze bodega in Rioja Alavesa werd door Luis Cañas opgericht in 1995, een hommage aan zijn moeder Angeles (Amaren betekent « van de moeder » in het Baskisch). We treffen er talloze kleine percelen met oude wijnstokken, gelegen op steile hellingen of in terrasvorm. De ligging en de zoektocht naar kwaliteit zorgen ervoor dat er enkel geproduceerd wordt in de betere wijnjaren en steeds in beperkte hoeveelheden. Deze wijn op basis van 100% tempranillo van wijnstokken van meer dan 60 jaar oud is verbazend en verleidelijk. Het is bijna onbegrijpelijk dat deze wijn reeds 9 jaar oud is, zo jong lijkt hij. De kleur mag dan een beetje geëvolueerd zijn, toch zouden we hem slechts de helft van zijn leeftijd geven. De geur laat indrukken van verse pruimen vrij, rijp rood fruit (frambozen, rode aalbessen, kersen), gegrilde accenten, specerijen, tabak en mineralen.
De frisse en rechtlijnige smaak wordt breder naar het midden toe. De duidelijke tannines laten het fruit goed uitkomen. De lengte is excellent en wordt onderstreept door fijne zuren, zeer aangenaam. Aan tafel doet hij het ongetwijfeld uitstekend met boeuf stroganoff, stoofvlees, ragout, gebraden rood vlees of gerijpte kazen van hard gekookt zuivel.
In een meer minerale stijl is er de zeer frisse Angeles de Amaren 2011 op basis van tempranillo en graciano. Dit laatste druivenras versterkt het karakter waarin de accenten van stenen zeer goed uitkomen, mede door de zachte tannines. www.bodegasamaren.com
www.facebook.com/La-Tienda-Evergem-173009142856572/

Dominio de Cair – Cair Crianza 2012

Deze wijn is uitsluitend op basis van tempranillo tussen 40 en 50 jaar oud. Zoals eerder aangeduid arriveert de oogst in kistjes van 11 kilogram en worden die onmiddellijk in de koelkamer geplaatst om de frisheid te garanderen en een eventuele gisting te vermijden of de gezondheid van de druiven aan te tasten. De alcoholvergisting vindt plaats in kleine inox tanks, terwijl de malolactische gisting doorgaat in nieuwe Franse en Amerikaanse eiken vaten (50/50). Vervolgens verblijft de wijn nog 14 maanden op vat en minstens 12 maanden op fles voor een subtiel evenwicht tussen kracht en zachtheid.
De robijnrode kleur is bijzonder fonkelend. Fruit en hout komen in de geur zeer evenwichtig tot uiting met indrukken van rood fruit, zachte tonen van leder en donkere chocolade. De aanzet is zacht en wordt breder, met fraaie tannines gekoppeld aan vers fruit. In de lange finale proeven we heerlijke specerijen die deze wijn mooi onderstrepen. Een wijn die zowel geschikt is voor de meest verwende wijnliefhebber als de doorsnee consument, omdat iedereen hier wel iets in vindt waarnaar hij op zoek is. Aan tafel doet hij het uitstekend in combinatie met Spaanse ham, boerenpaté en nog tal van andere bereidingen. Een aangename wijn met veel facetten waar we culinair veel kanten mee uitkunnen. www.dominiodecair.com
www.christiaens-wijnhuis.be

Dominio de Cair – Tierras de Cair 2011

Een majestueuze wijn en een van mijn favorieten binnen de selectie. Deze cuvée werd gecreëerd in 2008 en is op basis van hoog gelegen wijnstokken van meer dan 70 jaar oud met een maximale opbrengst van 2000 kilogram per hectare. Luis Cañas wil met deze cuvée een wijn produceren waar het terroir zeer goed in naar voren komt, een expressie die dankzij het werk in de kelder nog duidelijker wordt. Voor deze alchemie zijn 24 maanden in nieuwe Franse barriques nodig en een flesrijping van 18 maanden. De kleur is ongelooflijk diep en vol robijnrood met een lichte toets van evolutie. De geur is een explosie van verse bramen, frambozen en zwarte bessen gemixt met vanille, een hint van leder, pure chocolade en zachte specerijen. De smaak is fris en wordt breder met de tijd in het glas. In het midden proeven we een schitterend evenwicht van alle voorgaande indrukken met toetsen van gebrand, specerijen en prachtig versmolten tannines. Deze volle en genereuze wijn houdt zeer lang aan en kunnen we catalogeren onder de noemer ‘meditatiewijnen’. Culinair doet hij het wellicht goed in combinatie met rood vlees, wild en gebakken eendenlever. www.dominiodecair.com
www.christiaens-wijnhuis.be

Cair Cuvée 2014

Deze wijn op basis van tempranillo en merlot van 20 tot 35 jaar oud is een zeer plezierige wijn, licht en luchtig van geur, sappig en kruidig van smaak. Een vlotte wijn die vrijwel bij iedereen in de smaak valt, zonder daar al te veel vragen bij te stellen. www.christiaens-wijnhuis.be
www.dominiodecair.com

 Een groep gefocust op kwaliteit

Heel onze Spaanse wijntrip werd mogelijk gemaakt dankzij de groep Araex die 20 jaar geleden werd opgericht door Javier Ruiz Galarreta in Rioja Alavesa en die diverse onafhankelijke wijndomeinen verenigde rond een kwaliteitsproject van het Spaans wijninstituut.

Deze vereniging van onafhankelijke wijnbouwers wil grote Spaanse kwaliteitswijnen naar voren schuiven gekoppeld aan programma’s met het oog op een gezond en duurzaam wijnbeleid, van wijngaard tot fles. Zo stelden ze kaarten op waarop de bodem geklasseerd wordt volgens bodemtype, origine en diepte, waardoor wijndomeinen kunnen bepalen welke druivenrassen en wijnbouwmethodes het meest geschikt zijn voor die bepaalde bodemstructuren.  https://araex.com

Gérard Devos

Wijnwandelingen in Spanje, deel 1 : Abadía Retuerta
Wijnwandelingen in Spanje, deel 2 : Val de Vid &…

Voor andere artikels van ‘Op reis met IVV’, klik hier

Geef een reactie