Vijf keer rood van de Savoie

07/09/2018 - Witte wijn vertegenwoordigt 70% van de productie in de Savoie. Maar ook rood verdient aandacht. Begin juli, tijdens een degustatie, selecteerde ons proefpanel er maar liefst vijf.

In onze selectie komen bijna alle blauwe druivenrassen aan bod die in de Savoie staan aangeplant, met name drie wijnen op basis van mondeuse, één pinot noir en één persan.

Jean-François Quénard – Pinot Noir – La Baraterie 2017

Domein Jean-François Quénard ligt aan de voet van de Tours de Chignin, een reeks middeleeuwse vestingtorens. Sinds 1644 gaat het domein over van generatie op generatie. Vandaag telt het domein 19 hectare. Jean-François, die leerling was van Jules Chauvet, runt het van in 1987.
Deze cuvée La Baraterie toont aan dat pinot noir op zijn plaats is in de Savoie. We ruiken heerlijke aroma’s van aardbeien en knappende kersen die ervoor zorgen dat we van dit Bourgondisch druivenras houden, zeker wanneer het rijp is. Ook de smaak is super, vief en fruitig, met verrassende toetsen van paprika en kirsch in de finale.
www.jfquenard.com
https://tgvins.be

Jean-François Quenard – Persan – « Les Deux Jean » 2017

Persan heeft niets te maken met Perzië, maar eerder met het gehucht Princens in de vallei van Maurienne (waar het opnieuw wordt aangeplant). We vinden deze druif ook in Piemonte terug onder de naam bécuet. Dit druivenras behoort tot dezelfde familie als de serine, net zoals syrah, mondeuse, marsanne en viognier.
Jean-François Quenard bezit 2 hectare persan in Saint-Jean-de-la-Porte (de naam van de cuvée, Les Deux Jean, refereert tevens naar de plaats waarvan persan oorspronkelijk afkomstig is: Saint-Jean-de-Maurienne).
Deze wijn is donker van kleur en bezit verleidelijke aroma’s van rood fruit (veel framboos en cassis), maar ook de smaak is vol, opulent, met sappige en fluwelige tannines.
www.jfquenard.com
https://tgvins.be

De Savoie en rood : enkele cijfers

De drie meest aangeplante druivenrassen in de Savoie zijn mondeuse (300 hectare, in ontwikkeling), gamay (300 hectare, stabiel) en pinot noir (50 hectare). Persan is amper goed voor een 15-tal hectare, maar door de moeite die enkele wijnbouwers doen om dit bijna totaal verdwenen druivenras terug nieuw leven in te blazen, kan dat cijfer opnieuw stijgen.

Interessant om weten is dat enkele wijndorpen in de Savoie vooral om hun rode wijnen bekend staan, zoals Chautagne, Jongieux, Arbin en Saint-Jean-de-la-Porte (deze twee laaste zijn voorbehouden voor mondeuse).

 

La Cave du Prieuré – Barlet Raymond et Fils – Mondeuse
Savoie Jongieux 2017

De familie Barlet, gevestigd in Jongieux, bezit 3,5 hectare mondeuse die naar het zuidwesten zijn gericht op een bodem van klei met heel veel kalk. De druiven worden deels ontsteeld en semi-carbonique gevinifieerd. Ons proefpanel hield van de mooie impressies van woudvruchten en pioenen, van de frisse en peperige smaak met een vleugje munt, en van de strakke maar goed afgemeten tannines. 12,5° alcohol : jawel, dat bestaat nog !
www.caveduprieure.fr

André & Michel Quenard – Mondeuse – Savoie Chignin 2017

Een andere tak van de familie Quenard, die in Chignin wonen, bezit iets meer dan 5 hectare mondeuse op een helling, waarvan twee cuvées worden gemaakt: Terres Brunes en Vieilles Vignes. Het is deze laatste die we selecteerden omwille van zijn sterke persoonlijkheid met veel vers fruit, witte peper, strakke tannines, krachtig van smaak en met een mooie zilte finale.
www.am-quenard.fr
https://lechemindesvignes.bewww.monardprovino.be

Michel & Xavier Million-Rousseau – Savoie Mondeuse 2017

Dit 9 hectare groot familiedomein bezit oude wijnstokken mondeuse op enkele steile hellingen van Monthoux. Deze wijnstokken zorgen voor een robuuste wijn die ontzettend dynamisch is met overweldigende aroma’s van rozen, iris en vijgen. En als het woord ‘drinkbaarheid’ zou bestaan, dan is dat alvast voor deze wijn die vlot wegdrinkt en waarvan het lijkt of hij opzettelijk zo gemaakt is!
Interessant om weten is dat de familie Million-Rousseau met hun mondeuse ook een knappe rosé maken.
www.vinsmillionrousseau.fr

Hervé Lalau

Voor andere artikels van ‘Op reis met IVV’, klik hier

Geef een reactie