Twee parels in Corbières  

05/11/2018 - Waarom niet op weg naar (of van) uw vakantiebestemming enkele wijndomeinen in Corbières bezoeken, de grootste appellation van de Languedoc? Zelf heb ik er alvast twee in gedachten, waarvan ik een reeks wijnen proefde tijdens een van de vele professionele wijnreizen die ik onlangs maakte. So, let’s go!

Clos de l’Anhel

Het kleine dorpje Montlaur kreunde onder de hitte, die dag in juli. De straten en steegjes waren verlaten. Na het huisnummer gevonden te hebben, klopten we aan en kwam er ons eindelijk wat koelte tegemoet bij het binnenkomen van de werkplek van Sophie Guirardon. Een wijnbouwster ‘sedert generatie nul’, zoals ze zelf zegt, ‘zonder verhalen over haar grootvader, grootmoeder of oom’. Sophie is wijnmaakster van opleiding en richtte dit domein op in 2000, samen met haar toenmalige partner. ‘Nadat ik wijn had gemaakt voor anderen, leidde de zin om voor onszelf wijn te maken ons naar Clos de l’Anhel.’
Enkele jaren later, toen haar relatie op de klippen liep, moest ze een keuze maken: opgeven of alleen verder het bedrijf runnen. Overtuigd en gedreven, zij het met de nodige reserve, besloot ze om door te gaan als wijnmaakster. In 20 jaar tijd ging haar wijngebied over van 6 naar 10 hectare. Het beschermen van de lokale biodiversiteit en daar de manier van landbouw op afstemmen is erg belangrijk voor haar. ‘Beetje bij beetje leerde ik de grond beter kennen. De wijnstokken verzorgen is mijn passie geworden.’ Sophie vertelt waar het op gebied van wijnmaken echt om gaat: ‘Slagen in het leven heeft niet zozeer met de rendabiliteit van mijn werk te maken. Dat mijn domein verder kan bestaan is veel belangrijker, en dat probeer ik te doen door mijn terroirs zo expressief mogelijk te maken.’

 

De wijngaard

Ze bezit enkele schitterende wijngaarden, eenzaam op het plateau gelegen, waar vroeger een schapenhouderij zat en waarvan we de overblijfselen nog kunnen zien. Vandaar trouwens de naam van het domein: anhel, wat lam betekent in het Catalaans. Ze beschikt er over 6,8 ha tussen 200 en 330 m hoogte, op hellingen van kalk en klei, tegenover de Alaric. In de wijngaarden zelf vinden we stenen, enkele schuilplaatsen en muurtjes uit opeengestapelde stenen, en vooral veel oude wijnstokken carignan die naar het zuidoosten zijn gericht.
Dichter bij Lagrasse bezit Sophie een wijngaard van 1,8 ha met een bodem van alluviale afzettingen op een hoogte tussen 100 en 180 m. Voor haar witte wijn beschikt ze in Fabrezan over een wijngaard in pacht van 1 ha, aangeplant met grenache gris en grenache blanc van 66 jaar oud, gericht naar het noordwesten op een hoogte van 80 m.
De wijngaarden in productie bestaan uit 45% carignan van 50 tot 105 jaar oud, 23% syrah van 17 tot 35 jaar oud, 18% grenache van 10 tot 38 jaar oud en 3% mourvèdre van 17 jaar oud.
In 2018 plantte ze voor de eerste keer onderstammen aan die in 2020 zullen geënt worden met carignan, een aanvulling op een ander perceel met diverse klonen van carignan die reeds geënt waren bij aankoop. In 2019 zal er nog carignan blanc en cinsault worden aangeplant op een kalkbodem.

De 7 cuvées

Page Blanche 2017 – Vin de France
Deze assemblage van oude grenache blanc (80%) en grenache gris (20%) is afkomstig van een relatief vroege oogst en kreeg een opvoeding in eivormige tanks van terracotta. Weinig gesulfiteerd biedt deze wijn vitaliteit, diepte en fijne minerale indrukken, waar de minuscule rendementen van deze oude wijnstokken ongetwijfeld voor iets tussen zitten. Aan deze kwaliteitsvolle wijn worden nog aangename toetsen van venkel en een lange en levendige finale toegevoegd.

Cuvée Rosali 2017  – Vin de France
Een echte maaltijdrosé, gemaakt volgens de saignée-methode, op basis van syrah met een beetje alicante bouchet : een rosé met een vetje, lichte tannines, veel frisheid en fruit.

Cuvée Les Autres 2017 – Vin de France
Een heerlijk fruitige wijn op basis van syrah en grenache, in omschakeling naar bio, om alle vrienden te bedanken die deelnamen aan het avontuur van Clos de l’Anhel. Geur van zwart fruit, zacht en sappig van smaak: een wijn die door zijn structuur veel meer is dan een vlotte doordrinkwijn, dankzij zijn 3 weken maceratie, dit om alle werk in de wijngaarden eruit te halen dat in de druiven zit.

Le Lolo de l’Anhel 2017 – AOP Corbières
Afkomstig van alle perswijn van de kelder is deze cuvée een soort van tegenhanger van wijnen uit 2017, dit zeer droog wijnjaar dat door een gebrek aan water voor kleine en tanninerijke druiven zorgde. De tanninerijke structuur is er, maar baadt hier in een enorme sappigheid. De wijn is zowel fris door de zuren als door de tannines, die merkbaar zijn tot in de finale die echter niet warm is door de alcohol.

Les Terrassettes 2016 – AOP Corbières
In tegenstelling tot de vorige wijn is deze cuvée op basis van alle lekwijn van het domein, alle druivenrassen bijeen. In de geur herkennen we zwarte kersen, goed opgebouwd van smaak, met een mooi evenwicht tussen fruit, sappigheid, elegante tannines en alcohol. Met 60% van het volume is dit de belangrijkste cuvée. Nog apart is dat het een wijn is op basis van diverse leeftijden van wijnstokken: carignan van 100, 69, 61, 48 en 41 jaar oud, grenache van 30, 9 en 6 jaar oud, syrah van 28 en 10 jaar oud en mourvèdre van 9 jaar oud. Deze wijn heeft enkel tanks gezien, geen hout.

Les Dimanches 2015 – AOP Corbières
Dit is de meest volle, complexe en diepe wijn van Sophie. Carignan van meer dan 80 jaar oud zorgt voor het grootste deel, aangevuld met jongere syrah en grenache. De druiven worden ontpit en gekneusd. De inkuiping duurt 20 tot 25 dagen, aangevuld met 1 tot 2 manuele pigeages tot wanneer de volledige schillenkoek is ondergedompeld. De opvoeding vindt voor 100% plaats in tanks, ter bevordering van de aromatische complexiteit en de finesse van de tannines. De smaak is elegant en met een rijkdom die eigen is aan het wijnjaar, met veel kruidig zwart fruit.

enVIE – Vin de France
‘Elk jaar wordt de vraag gesteld of we nog in leven zijn, het bedrijf dan, en er nog zin in hebben’, wat aan de basis ligt van deze cuvée en tegelijk ook deze wijnbouwster samenvat. Het positieve antwoord op deze vraag krijgt vorm in een wijn buiten categorie, met het wijnjaar als leidraad. Elk jaar kiest ze voor een druivenras dat volgens haar het meest geslaagd is in dat wijnjaar en waarmee een monocépagewijn wordt gemaakt.
2014 : 100% syrah, een wijn met een enorme frisheid.
2015 : 100% grenache, een wijn met een kalkachtige korreligheid die zijn 15° alcohol goed de baas kan.
2017 : 100% carignan, een onstuimige wijn met nog zeer puntige tannines en geuren richting een VDN; opvolgen hoe hij evolueert.

www.anhel.fr

Domaine des Deux Clés

Corbières met zijn slingerende wegen tussen garrigue en rotsachtige valleien, overspoeld door licht en warmte, is ronduit prachtig. Een wilde natuur met in het verlengde ervan wijnstokken, of omgekeerd, om vervolgens halt te houden in een minuscuul dorpje dat bekend staat bij zowat alle gastronomen wereldwijd (of toch bijna): Fontjoncouse en zijn driesterrenchef Gilles Goujon. Maar voortaan schittert er nog een ster, aan het wijnfirmament dan, die van een jong koppel, heel 21e-eeuws.
Gaelle, een jonge Française, en Florian, zoon van een grote Duitse négociant, ontmoetten elkaar voor het eerst in 2009 tijdens een wijnstage in Bourgogne. Het betekende de start van een romantisch idylle en een wijnverhaal in meerdere episodes, te beginnen met studies oenologie in Dijon voor haar en studies wijnhandel en marketing in Geisenheim voor hem. Nadien volgden er nog wijnstages in Nieuw-Zeeland, Californië, Toscane, Pfalz in Duitsland en bij Pierre Clavel in de Languedoc.

Na verloop van tijd hadden ze een helder beeld van hun initieel plan : vertrekkend van oude wijnstokken echte terroirwijnen maken die evenwichtig en levendig zijn. Het moeilijkste deel was uiteraard wijngaarden vinden die aan hun verwachtingen voldeden. Na lang en geduldig zoeken vonden ze in 2015 een domein van 12 ha dat reeds van in 2001 biologisch gecertificeerd was, aangeplant met oude wijnstokken carignan, macabeu, grenache gris en grenache blanc (en een beetje syrah) op 300 m hoogte met bodems van klei en kalk met een grote minerale diversiteit. Precies wat ze zochten.
Om dit uitzonderlijke terroir en de biodiversiteit zo goed mogelijk tot hun recht te laten komen, schakelden ze over naar biodynamie. En ook al doet het wijnmaken heel Bourgondisch aan, toch zorgen de oude wijnstokken (sommige zijn 100 jaar oud), met hun zeer lage opbrengsten en aangeplant op een van de meest koele terroirs van Corbières, ervoor dat de wijnen heel Corbières getypeerd zijn. Vandaar ook de naam Domaine des Deux Clés : het aanvullend karakter van enerzijds Bourgogne en anderzijds Corbières, van een koppel afkomstig uit twee verschillende culturen en met twee verschillende talen, waarbij elk van hen een eigen sleutel hanteert om dit avontuur tot een succes te maken.

De degustatie

Corbières Blanc 2017 – AOP
Hun terroirs bezitten een groot potentieel waardoor de lokale druivenrassen van deze blend er goed uitkomen, gebaseerd op 60% macabeu, de rest grenache blanc, gris en noir, plus nog 3% vermentino. Enerzijds staan die aangeplant op een bodem van klei en kalk met een grote minerale diversiteit, hetzij jonge percelen bovenaan op het terras en gericht naar het noordoosten, en anderzijds op een eilandje van oude wijnstokken halverwege de helling en gericht naar het zuidoosten. De druiven worden geperst zonder te ontristen, dit om de drainage en het pure te bevorderen. De gisting vindt plaats in barriques, net zoals de opvoeding in contact met de volledige lies. De tegenstelling tussen zuurstof en reductie in contact met de lies, zorgt voor spanning in deze wijn. Een beetje bâtonnage op het einde van de gisting doet alle suikers verteren.
De geur is complex, fijn en mineraal met toetsen van geel fruit, saffraan en amandel, en nog wat getoast in zijn jeugd. De smaakaanzet is breed met een zekere smeuïgheid, waarna deze rondeur snel wordt ondersteund door een spanning die voor frisheid en evenwicht zorgt, ietwat krijtachtig en licht tanninerijk. Deze Corbières koppelt het zonnige aan de finesse en het minerale van een grote witte wijn.

Corbières Rouge 2016 – AOP
Deze wijn is een typische blend van de streek, hoofdzakelijk op basis van carignan (60%) aangevuld met syrah en grenache die aangeplant staan op bodems van klei en kalk met kwarts, dolomiet en spiliet. Deze cuvée is ook een mix van diverse percelen, halverwege de hellingen van twee verschillende valleien en van een kalkachtig plateau op 300 m hoogte.
Er wordt een koude prefermentaire maceratie toegepast, alvorens de gisting van start gaat met de eigen gistcellen. Carignan : maceratie van ontsteelde en gekneusde druiven, middelmatig tot lange inkuipingsperiode, extractie door pigeages en remontages. Syrah : maceratie van ontsteelde en gekneusde druiven, extractie door pigeages en remontages. Grenache noir : maceratie van volledige druiven. Van de wijn krijgt 80% een opvoeding van 10 maanden in betonnen cuves, 20% gaat in barriques van 4/5 jaar.
Deze heel precieze extractie zorgt voor een uiterst fijne tanninestructuur, gekoppeld aan een ruggengraat van mooie zuren omwikkeld door sappigheid. Zowel in de geur als in de smaak komen we zwart fruit en een minerale rokerigheid tegen.

Réserve Rouge 2016 en IGP Vallée du Paradis
Deze Réserve is op basis van een selectie van de beste oude wijnstokken, van 70 tot 110 jaar oud, aangeplant op half dorre hellingen naar het oosten en zuidoosten gericht. Voor deze cuvée werd 80% carignan gebruikt en 20% grenache noir.
Vinificatie: ontstelen van de druiven die daarna met de voeten gekneusd worden, koude prefermentaire maceratie. Gisting met eigen gistcellen in betonnen cuves, extractie door pigeages en remontages. Lange inkuipingsduur voor de carignan, warme maceratie, opvoeding van 12 maand in contact met de fijne lies, in barriques waarvan 2 nieuwe; de rest in barriques van 1 tot 3 wijnen.
De geur doet denken aan bramen en garrigue. De smaak is geconcentreerd en rijker dan bij de vorige wijn. Niettemin blijft hij fris door de mooie en goed geïntegreerde zuren. Deze grote Corbières, zacht van smaak maar boordevol vitaliteit en met elegante tannines, bezit gezien zijn lange en persistente finale een uitstekend bewaarpotentieel.
http://fr.domaine-des-deux-cles.com
www.vinsbrunin.com

Bernard Arnould

Voor andere artikels van ‘Op reis met IVV’, klik hier

Geef een reactie