The curious eater

Sofie studeerde criminologie en human resources, maar was van kindsbeen af letterlijk gebeten door de pure authentieke keuken van moeder. Een cursus fotografie en een echtgenoot die ook van eten houdt zorgden voor het vervolg.

The curious eater
De geheimen van de Toscaanse keuken.De geheimen van de Toscaanse keuken

Sofie Delauw.

Sofie studeerde criminologie en human resources, maar was van kindsbeen af letterlijk gebeten door de pure authentieke keuken van moeder. Een cursus fotografie en een echtgenoot die ook van eten houdt zorgden voor het vervolg. Om familiale redenen neergestreken in Firenze, bleek haar passie als ‘nieuwsgierige proever’ niet te stuiten. Haar ‘oog hebben voor’ werd (alweer) een passie voor fotografie. The curious eater – het boek, maar ook haar website: www.thecuriouseater.com –  is een originele reisgids, slowfood gepatenteerd. Dit zeer mooi geïllustreerd boek volgt niet het spoor van het massatoerisme met zijn platgetreden blogs en tripadvisers, maar dat van de geuren en smaken van het authentieke Firenze en Toscane. Niet de Duomo of het Uffizi of gehypte resto’s,  maar de kleine verdoken trattoria, pure producten en de lokale lekkerbekken krijgen haar volle aandacht. Zo bijvoorbeeld Trattoria Mario in de via Rosina in Firenze “waar het altijd rumoerig is en waar je enkel de eenvoudigste gerechten vindt, waar je de tafel moet delen met wie toevallig een paar plaatsen vrij heeft en die er toch in slaagt zich bij de beste 25 van de meer dan 1800 Florentijnse restaurants te plaatsen?” Neen, spek is niet hetzelfde als de traag gerijpte larderia van Fausto Guadagni uit  Colonnata in de regio van Carrara. Gemarmerd feest op een snee Toscaans brood van Scialabba Giuseppe uit San Casciano in Val di Pesa. Met wat olijfolie natuurlijk van de Azienda Agricola Vigliano. Wat had ik graag ook de Fattoria di Maiano, net buiten Firenze bochtig weg naar Fiesole, zien schitteren in dit ‘kunstboek’. Alleszins met zijn pittige verhalen verlucht met prachtige foto’s die doen watertanden en pertinente informatie, is dit boek een waar aperitief. Het verjaagt grijze wolken. Nu nog vlug een citytrip boeken en in afwachting, om weg te dromen, het boek …

Uitgeverij Lannoo 2014, 208 pagina’s.

www.lannoo.be/curious-eater

Voor meer “Leestips”, klik hier

 

 

 

Geef een reactie