Special rosé 2018 – deel twee

16/05/2018 - Laat ons hopen op veel zon, leuke ontmoetingen en gezellige momenten om volop van deze rosé’s te genieten. 

Hieronder volgt aflevering twee van onze selectie frisse en fijne of diepe en complexe roséwijnen, waar alles afhangt van de bedoeling van de wijnbouwers.

Ter herinnering : onlangs publiceerden we reeds vier artikels rond roséwijnen die u hier kunt ontdekken of opnieuw lezen:
Special rosé 2018 – deel een
Tavel Aqueria 2016, een rosé in de winter
Sancerre rosé
Vier Ott*-wijnen

Le Temple 2016 – Coteaux d’Aix en Provence – Château Bas

Licht zalmroze met een fruitig en floraal boeket van amandelbloesem en oranjebloesem vermengd met vruchtvlees van meloen, granaatappelzaadjes en gele perzik, aangevuld met een licht gerookt accent. De beendroge en oprechte smaak zorgt voor een maaltijdrosé met zeer veel karakter. Wat in de eerste plaats opvalt is zijn licht houtachtige textuur, nauwelijks tanninerijk, als een frisse taftzijde waarop tal van fruit en bloemen zijn vastgeprikt, evenveel als in de geur waarin we enorm veel fijne nuances herkennen. Hoe meer we van deze rosé proeven, hoe meer aroma’s en smaken er vrijkomen.
Deze Le Temple is een blend van mourvèdre, syrah en rolle waarvan de leeftijd van de wijnstokken varieert tussen 7 en 30 jaar. De grond met onkruid en grassen waarop ze staan aangeplant, wordt biologisch bewerkt. Bijzonder aan deze wijn is dat hij vergist in barriques, gedeeltelijk een malolactische gisting ondergaat en enkele weken in houten vaten verblijft.
www.chateaubas.com
www.wine-not.beSylvain@sapinot.be


Made in Saint-T. 2016 – Côtes de Provence – Vignobles de Saint Tropez

Zalmkleurig met een gouden schijn en een uitdagende geur van fruitige impressies die aan rode aalbessen en frambozen doen denken, maar ook aan peer en meloen. De smaak is smeuïg maar wordt opgefrist door al het fruit van in de geur, met daaraan gekoppeld een scheutje citroen, enkele korrels zout en peper, en een vlijmscherp mineraal accent. Nadien is het de beurt aan de specerijen, waarin eerst kurkuma aan sandelhout wordt gekoppeld.
Deze cuvée is een blend van 40% grenache, 20% tibouren, 15% cinsault, 15% syrah en 10% carignan die aangeplant staan op een bodem van zand en klei met een onderlaag van gneiss.
www.vignobles-saint-tropez.com
www.christiaens-wijnhuis.bewww.vinsneotera.fr

Premium 2017 – Côtes de Provence Cru Classé -Château Roubine

Zalmroze met een tikje violet, heel fruitig van geur, een mix van citrusvruchten en rode bessen gekruid met zwarte peper. De smaak plooit terug op de geur, met arabesken van zeste van pompelmoes en citroen, getekend op grote vlekken framboos, aardbei en kers. Meer smeuïg en ronder wordt de smaak van dit friszure snoepje door wat amandelspijs.
De cinsault, grenache, cabernet sauvignon en kleinere percentages carignan, tibouren, syrah en mourvèdre worden ‘s nachts geoogst en krijgen een schilinweking van enkele uren aan een lage temperatuur. Deze wijn wordt opgevoed in tanks.
www.chateauroubine.com
www.cinoco.comwww.grandeepicerie.bewww.wineandmore.bewww.dionysia.bewww.lahalleauxsaveurs.bewww.benoittrentin.bewww.ambrosius.be

 

Confidentielle 2017 – Côtes de Provence – Figuière

Bleek als een rozenblaadje bezit deze rosé heel duidelijke geurimpressies van bloemblaadjes en fruit, vers fruit maar ook gekonfijt. De smaak is krokant van bij de eerste slok, heel elegant en verleidelijk, rechtlijnig ook, waarrond gracieuze slingers van heerlijk ruikend fruit worden gewikkeld. Maar dat is niet alles, want ook een toets van jodium en enkele zilte accenten zorgen voor extra frisheid. In de afdronk worden daar nog enkele specerijen aan toegevoegd. Wie deze wijn proeft, valt ervoor … zoveel is zeker.
Deze rosé is een mix van mourvèdre, cinsault en grenache die op een schistbodem staan aangeplant met zicht op zee. De druiven worden gekoeld alvorens ze worden geperst en krijgen een alcoholvergisting aan 17°C in inox tanks. Opvoeding in tanks en botteling midden februari.
http://figuiere-provence.com
https://vinspirard.be

Aix 2017 – Coteaux d’Aix en Provence – Maison Saint Aix

Heel zacht roze met van in het begin geuren van gekonfijte pompelmoes en framboos. De smaak volgt hetzelfde traject, maar voegt daar nog ander citrusfruit aan toe, mandarijn en kumquat, maar ook rode bessen als aardbei en rode aalbes, waarvan het frisse sap met volle kracht onze hele palet inneemt en we ook het zilte karakter ervan kunnen appreciëren.
De wijn is een blend van grenache, syrah, cinsault en een beetje carignan.
Deze voormalige truffelplantage werd in het begin van de 20e eeuw omgevormd tot een wijndomein en is gelegen in het hart van de appellatie, tussen lavendelvelden en garrigue. Het domein bezit 75 hectare wijngaarden, gaat tot een hoogte van 420 meter en geniet van ongeveer 300 dagen zon per jaar.
www.aixrose.com
www.despert.be

Au Gris de mes Envies 2017 – Pays d’Oc – Famille Cros-Pujol

Licht oranjegeel van kleur, geurend naar witte rozen en jasmijn, gekonfijte sinaasappelzeste en sukade. De smaak is fris en krokant, met heel aanwezig fruit en elegante florale nuances die samen voor een heerlijk luchtige impressie zorgen. Wat witte peper zorgt ervoor dat alle aroma’s nog beter uitkomen en een korrel zout in de finale doet ons watertanden en verlangen naar een tweede slok.
Deze rosé is een pure grenache.
http://chateaugrezan-famillecrospujol.com
www.wijnhandelvandenbossche.be

Les Vignes RoséesPays d’Oc – Famille Cros-Pujol                                

De kleur is donkerder, de geur forser en de smaak voller, wat van deze rosé de meer aardse tegenhanger van de vorige maakt. Meloen, mango en abrikoos vermengen zich met peer en mirabel, om met hun sappige smaken een bomvolle fruitmand te vullen. Door zijn kracht en karakter, zijn fruit en volume, is dit eerder een maaltijdrosé dan een voor het aperitief.
Deze rosé is een assemblage van 50% syrah, 40% grenache en 10% cinsault die enkele uren macereren. De opvoeding vindt plaats in inox tanks.
Château de Grézan van de familie Cros-Pujol is een pareltje onder de wijnkastelen van de Biterrois, het enige kasteel in neo-middeleeuwse stijl waarvan de originele architectuur ervoor zorgde dat het in 1993 op de lijst kwam te staan van Franse historische monumenten.
http://chateaugrezan-famillecrospujol.com
www.vinotheek.bewww.entrepotduvin.bewww.odilon.be

Mescladis 2017 – Pic Saint Loup – Domaine Clavel

Abrikoosachtig van kleur ruikt hij ook naar abrikoos, aangevuld met aardbeiboomvrucht, mandarijn, framboos en aardbei met pepermunt. De volle, brede en smeuïge smaak valt onmiddellijk in de smaak, net zoals zijn zilt accent. Een hele sappige en frisse wijn is het, bijzonder prettig om te proeven. Helemaal op het einde biedt hij nog enkele specerijen en wat gerookte thee met jasmijn.
Mescladis is een mix van 74% syrah en 30% grenache die aan lage temperatuur gevinifieerd werd, gevolgd door een opvoeding van 6 maanden sur lies in tanks.
www.vins-clavel.fr
www.maxivins-overijse.be

Les Esperelles d’Aqueria 2017  – Tavel
Vignerons de Rasteau et de Tain-L’Hermitage

Helder roze met een rode schijn. De geur wordt gekleurd door gekonfijt rood fruit en de smaak door een genuanceerde kruidigheid. Een frisse en vineuze Tavel die tegelijk mooi vol en fruitig is van smaak, fris en sappig, en waar in de lengte alle aroma’s in omgekeerde volgorde terugkomen. Kwestie van onophoudelijk onze dorst te lessen.
Assemblage van 50% grenache, 15% clairette, 10% cinsault, 10% mourvèdre, 10% syrah, 5% bourboulenc en picpoul. Afkomstig van wijnstokken van 25 jaar oud die aangeplant staan op een bodem van zand en klei met rolkeien. Om deze ‘kersenroze’ kleur te bekomen krijgt hij een korte maceratie van 24 uur. De fermentatie verloopt aan een gecontroleerde temperatuur (18°/20°) om de karakteristieke aroma’s van het rood fruit eruit te halen en de frisheid te bewaren. Een smakelijke rosé in combinatie met wit vlees, charcuterie en plakjes lamsbout.
vrt@rasteau.com

Marc Vanhellemont

Onze special roséwijnen van 2018 wordt afgesloten met een derde en laatste hoofdstuk, gezondheid!

Dossiers IVV, klik hier 

Geef een reactie