Rully, uitstekende prijs-kwaliteitverhouding

15/04/2019 - Bourgognewijnen van de Côte d’Or zijn reeds lange tijd haast onbetaalbaar geworden. Komt erbij dat de kwaliteit niet altijd op niveau is, ondanks de prijs die we ervoor betaald hebben.

Maar er zijn ook sublieme wijnen te vinden die veel minder kosten dan de bekende namen. Een beetje meer naar beneden, daar waar de Côte Chalonnaise begint, biedt de wijnstreek van Rully wijnen met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

La Gaudine 2017 Rully Domaine de l’Ecette

De kleur is goudgeel met een jeudig groene schijn. De geur is vrij timide en laat enkel het gegrilde van geplette hazelnoot vrij en wat sap van zure appel. De smaak is zelfzekerder en zorgt voor heerlijke impressies van marsepein bedekt met citroenroom. Enkele vioolblaadjes zorgen heel even voor een intens parfum. De wijn blijkt veel voller dan verwacht, smeuïg zelfs, met een lichte toets van honing die het frisse van het fruit en de bloemen in balans brengt. Zowel witte als gele vruchten en bloemen komen voorbij, met knapperig vruchtvlees en zachte aroma’s van appel, peer, meidoorn en varen. In de finale komt alles samen op een fijne en minerale basis.
De wijnstokken chardonnay voor deze wijn zijn 60 jaar oud en staan aangeplant op een perceel met een ondergrond van kalkpuin dat naar het oosten is gericht. De wijn wordt opgevoed in cuves.
Een witte wijn waarvan het frisse zowel combineert met riviervis als zeevis. Bovendien zorgt zijn textuur en volle smaak ervoor dat hij nog veel meer gerechten aankan, van grillades tot gerechten met een saus.

Brange 2017 Rully Domaine de l’Ecette

Vrij fel robijnrood, van in het begin geurend naar specerijen die het fruit onderstrepen. Aardbeien gekruid met zwarte peper, frambozen met nootmuskaat en griottekersen met een vleugje cayennepeper. Nog zeer jong van smaak, getuige de tanninestructuur. Voldoende materie, zeer zeker, maar nog wat verborgen. Gezien zijn kracht kan deze wijn gerust nog een tijdje bewaard worden, waarna zijn complexiteit ongetwijfeld meer tot uiting zal komen. In tussentijd zorgt hij alvast voor frisheid, structuur, smaak en een sappige finale boordevol elegante en goed gekruide fruittonen die een mooie toekomst voorspellen.
De pinot noir voor deze wijn, die aangeplant staat op een wijngaard die naar het oosten is gericht, wordt ontsteeld en ondergaat een koude pre-fermentaire maceratie. De wijn wordt opgevoed in foeders en vaten.
Deze pinot noir, rijk aan fruit en specerijen, combineert zowel met gerechten van bij ons, zoals een groentestoofpot of varkenshammetje met linzen, als met meer exotische gerechten, zoals een tajine of Chinese wok met rundvlees. 

Vincent Daux, Domaine de l’Ecette


Vincent Daux is de naam van de huidige wijnbouwer. Zijn vader Jean kwam in 1983 voor het eerst naar Rully en verbouwde er 9 ha wijngaarden. Na wijnstudies sloot Vincent zich in 1997 bij het bedrijf aan. Samen kochten ze enkele are meer aan om vandaag meer dan 17 ha in bezit te hebben, waarvan recent een wijngaard in Bouzeron. De wijngaard is onderverdeeld in 67% voor wit en 33% voor rood. De percelen liggen verspreid over diverse terroirs op verschillende hoogtes tussen 230 en 300 m, met een bodem van kalk op een onderlaag van kalk die al naargelang de ligging minder of meer klei bevat. De vinificatie verloopt volgens de traditionele methodes.
https://domaine-ecette.fr
michel.verbraeken@telenet.be

Marc Vanhellemont

Voor andere artikels van ‘Op reis met IVV’, klik hier

 

Geef een reactie