Pierre Clavel : « Bonne Pioche » in 4 wijnjaren

23/03/2015 - In januari 2009 vond Pierre Clavel enkele hectare wijnland in Pic Saint Loup, het beloofde land van de appellations van Languedoc (althans dat gevoel krijgen we, want tegenwoordig wil iedereen er heen …).

Daar lag het dan, het stukje grond, in de steek gelaten op een flank van een heuvel in Saint-Jean-de-Cuculles, 14 hectare wijnstokken naar het zuiden en zuidoosten gericht, omringd door wilde maar o zo heerlijke ruikende garrigue. Deze ondankbare grond van kalkpuin en rolkeien snakte al jarenlang naar een eerste haal van een pikhouweel. De bodem moest opnieuw gecultiveerd worden en naar waarde geschat. In dit verloren gat moest er opnieuw leven in de brouwerij komen. Schitterende druiven produceren waar Estelle fier op kan zijn, zoals Arsule dat was op het graan van Panturle (in de roman Regain van Jean Giono). En aangezien Pierre Clavel niet de eerste de beste is op gebied van wijn maken, lieten we ons overhalen voor een kleine verticale proeverij van vier wijnjaren. Een degustatie waar het vakmanschap van deze man opnieuw bewezen werd.

???????????????????????????????

De techniek (in het kort)

Bonne Pioche is een mix van 65% syrah, 20% mourvèdre en 15% grenache die telkens voor 100% ontsteeld worden, vervolgens gekneusd en apart gevinifieerd in cementen tanks. De maceratie duurt 4 tot 5 weken. De opvoeding vindt plaats in foeders van 14 hectoliter gedurende 14 maanden. De wijn wordt voor het bottelen niet geklaard of gefilterd.

De degustatie

RX3A58022

Bonne Pioche 2012 Pic Saint Loup

Paars robijnrood en heerlijk geurend naar rood fruit gekruid met peper en bergamot, maar ook naar zwart fuit dat nadien onderstreept wordt door zoethout en anijs. De eerste smaakaanzet richt zich op zijdezachte tannines die weliswaar goed aanwezig zijn. Sappig van smaak komt het eerder waargenomen fruit tot uiting, aangevuld met delicate florale accenten van reseda en bloemblaadjes iris, met daarna een subtiel en mineraal kantwerk met daarop bessen en specerijen geborduurd.

Bonne Pioche 2011 Pic Saint Loup

Robijnrood karmozijn, fluwelig van uitzicht. De eerder rechtlijnige geur bulkt van het rood fruit, kersen, frambozen en aardbeiboomvruchten omringd door aroma’s van garrigue. Uitnodigend, super smakelijk en ragfijn omzoomd met de meest zachte tannines. Fantastisch rijp fruit dat zin geeft om erin te bijten, zonder nadenken. Een vleugje specerijen rondt het af. De finale lijkt op een fruitige zoen, overweldigend en heel verleidelijk om opnieuw overstag te gaan.

Bonne Pioche 2010 Pic Saint Loup

Granaatrood met robijn, geurend naar zwart fruit dat sterk gekruid is met peper, zoethout, sepia-inkt, humus en dennennaalden met een overduidelijke toets van garrigue. De smaak is strak, vol en breed, althans zo lijkt het toch. De wijn is momenteel wat gereserveerd maar belooft diep vanbinnen heerlijk fruitig en kruidig te zijn, binnen een jaar of vier of vijf. Niettemin staat Bonne Pioche er reeds met een heerlijke smeuïgheid van fraai ingepakt fruit in geraffineerde tannines.

Bonne Pioche 2009 Pic Saint Loup 

Granaat en karmijnrood, vrij licht van toon. De dierlijke geur doet denken aan leder en humus, waarna er fruit tevoorschijn komt, een mix van confituur van rood en zwart fruit met peper, tijm en komijn. De krachtige smaak neemt schaamteloos ons volledige palet in beslag, met impulsen van fruit, kruiden en een weliswaar zijdezacht tannineraster geborduurd met mineralen en geparfumeerd met bloemblaadjes iris, waardoor het geheel sterker overkomt. Gelukkig houdt ook de frisheid goed stand en zorgt dat voor een aangenaam en vlot accent. Toch doet deze wijn het ongetwijfeld nog beter met een gerecht dat evenveel karakter bezit. www.vins-clavel.fr

Marc Vanhellemont

www.cavedesoblats.com – sens.larges@skynet.be – www.wijnen-dekok.com – www.wijnengoyens.be – www.magnuswijnen.be – www.wijnhandelvandenbossche.be – www.phildanstacave.be – www.vinedevos.be – www.lesgenereux.nl – www.vimowa.lu

Voor meer “Portret”, klik hier

bornesaintjean_pierre

 

 

Geef een reactie