Ontdekking in Fitou, opnieuw… : Domaine Jones

05/04/2019 - Recent viel ons oog op een artikel in het magazine Imbibe over een bijzonder wijndomein in Fitou: Domaine Jones. In de jaren 1990 werd de Britse Katie Jones verliefd op deze uithoek van de Languedoc. 

Een liefde die niet altijd wederkerig was, wanneer we bepaalde zaken in het artikel mogen geloven. Nadat ze exportdirecteur was van de Cave du Mont-Tauch en haar eigen domein had opgericht in 2007, was Katie Jones meermaals slachtoffer van zwaar vandalisme, feiten die zich zodanig opeenstapelden dat enkele onverlaten in 2013 al haar cuves met witte wijn lieten leeglopen. Imbibe heeft het over ‘seksisme’ en ‘xenofobie’. Meer prozaïsch lijkt het sterk op een laffe vergelding van sommige druiventelers tegenover deze voormalige directrice van de Cave, een coöperatie die op het einde van de jaren 2000 in grote financiële moeilijkheden zat. Trouwens, haar compagnon Jean-Marc Astruc, die geen vrouw is noch Engels, kende gelijkaardige repercussies, om dezelfde gemene redenen. Hij was een tijdlang voorzitter van de coöperatie.

Wat ook de redenen mogen zijn, deze verachtelijke praktijken laten een facet van Fitou zien dat ver verwijderd ligt van het imago dat wij van deze regio hebben na onze recente bezoeken ter plaatse (zie: https://www.invinoveritas.be/nl/fitou-70-jaar-en-nog-een-hele-toekomst-voor-zich/).

Dat er in Fitou concurrentie, jaloezie en tegenkanting bestaat, zoals overal, akkoord. Maar wijn is iets om te delen, net zoals de appellatie gedeeld wordt, en dat maak je niet kapot.

Vieilles Vignes

In elk geval bleef de liefde van Katie voor Fitou overeind, ook na deze erbarmelijke acties.
Vaak zijn het personen van buitenaf die nog het meest enthousiast blijven. Dit enthousiasme zien we overigens terug op de wijnetiketten en in de wijn zelf, zoals in haar cuvée Vieilles Vignes 2016.
Deze term is niet overdreven, gezien sommige druivelaars meer dan 100 jaar oud zijn. Deze cuvée is een blend van een 15-tal percelen, hoofdzakelijk met carignan aangeplant, maar ook met grenache en syrah.

Het zou te gemakkelijk zijn om het karakter van deze wijn aan dat van Katie te koppelen.
Overigens hebben we haar niet ontmoet, dus gaat deze vergelijking niet op. Wat wel zeer duidelijk is, is het dynamisme van deze wijn. Want ondanks zijn kracht, overvloed en rijkdom, zowel in de geur (vijgen, pruimen) als in de smaak, is deze Fitou onwaarschijnlijk fris.
Deze frisheid vormt de onderliggende basis van deze wijn, zoals een basso continuo die een barok muziekstuk begeleidt.
De tanninestructuur is duidelijk, maar sappig en zit goed verweven in de wijn.

https://domainejones.com

Hervé Lalau

Voor meer “Portret”, klik hier 

Geef een reactie