Mas de Marietas, nieuw domein in Roussillon

Ter hoogte van Argelès-sur-Mer vinden we een klein wijndomein tegen het Massif des Albères. Het is dat van Julie Guiol. Een heel recent domein, in twee tijden ...

Autodidact

Julie heeft geen wijnbouwstudies gedaan. Ze houdt van wijn, van het werk op het land en van het land zelf. Voor haar volstaat dat, of toch zo ongeveer.
‘Sedert 2010 bezit ik 5 ha in het wijnbouwgebied van Albères, in de gemeenten Sorède en Laroque-des-Albères. Tot 2014 bracht ik mijn druiven naar de coöperatie, het jaar dat ik besliste om mijn eigen “kleine privékelder” te creëren. Het eerste jaar produceerde ik 3500 flessen en in 2015 was dat bijna het dubbele. De reden waarom ik hier precies een domein wou uitbouwen heeft te maken met mijn liefde voor het land, de wijnstokken en de wijn. Ik wilde zelf aan wijnbouw doen, wat ik ook eerst deed met enkel druiven telen. Maar ik wilde ook wijnbouwster zijn in de ruime zin van het woord, mijn eigen druiven verbouwen met respect voor het land, het milieu en de consument. De beste manier om mijn liefde voor het vak te tonen is via mijn wijnen.’

Julie volgde geen enkele wijnbouwopleiding en is dus volledig autodidact. Ze leerde het werk in de praktijk door diverse ontmoetingen door de jaren heen, alvorens ze zich hier vestigde. Het waren leerrijke ervaringen die haar klaarstoomden om er later professioneel helemaal alleen voor te gaan.

Wat het proeven betreft, deze discipline scherpte ze aan tijdens een stage bij Eric Aracil, verantwoordelijk voor de export binnen het CIVR en een zeer groot wijnproever.
Een mooi wijnavontuur dat bijna als vanzelf gaat, terwijl Julie’s echtgenoot van tijd tot tijd een handje komt toesteken.
Hieronder volgen haar twee rode wijnen. Misschien is ze wel fan van de Franse rockgroep Indochine …

 

Mas des Marietas (3)1J’ai demandé à la Lune 2015
Côtes du Roussillon

Robijnrood met een lichte hint van bister.
De geur is duidelijk fruitig en doet onmiddellijk denken aan coulis van frambozen, bramen en aardbeien.
Daar worden enkele aromatische kruiden aan toegevoegd, waaronder salie en tijm.
De smaak is even rond als de bessen, met zacht en gekonfijt vruchtvlees.
Een tikje kruidig ook, zoals in de geur, heel verleidelijk.
De tannines vallen nauwelijks op. Heel discreet worden ze in het geheel opgenomen en worden ze een ietsje duidelijker in de fluwelige textuur.
De frisheid doet aan bosgrond denken, dennennaalden die weliswaar met wat citroen werden besprenkeld.
In de lengte proeven we friszuur fruit.
Assemblage van 60% syrah en 40% oude stokken carignan die elk apart aan een lage temperatuur worden gevinifieeerd aan 18°C.
De wijn wordt voor het einde van de vergisting uit de tanks gehaald.
Tijdens de gisting worden de wijnen zeer zacht overgepompt.
De opvoeding vindt plaats in inox tanks.

Mas des Marietas (5)1La Nine 2015
Côtes du Roussillon

Donker robijnrood met een toets van amethist. Geur van fruitgom, braambessen, zwarte bessen, bosbessen, pikzwart en gekruid met peper, jeneverbes en komijn.
La Nine bezit ook een dierlijke toets geparfumeerd met rozen. Maar het is vooral zijn rustiek accent met duidelijke tannines dat ons opvalt. Zijn frisheid doet denken aan twee stenen die tegen elkaar botsen.
La Nine is een ruwe wijn, maar geeft zich beetje bij beetje.
Zonder hem te bruuskeren, draaien we hem rond in het glas, wat hem duidelijk bevalt en waardoor er bij ons een glimlach op onze lippen verschijnt.
Dolle draaibewegingen waaruit geraffineerde parfums vrijkomen, veel verfijnder dan verwacht. Een mand boordevol fruit, een kast vol specerijen, een mooie bos bloemen, allemaal dingen waardoor duidelijk wordt dat deze wijn zich pas geeft aan diegene die ervoor openstaat.
Assemblage van 80% syrah en 20% carignan die 20 dagen macereren.
De wijnstokken zijn 50 jaar oud. De opvoeding vindt plaats in barriques gedurende 5 maanden.

www.masdesmarietas.com

Marc Vanhellemont

Voor meer “Portret”, klik hier

Mas des Marietas (7)1

Geef een reactie