Laurent Brusset

20/07/2017 - Laurent Brusset is een personage apart. Maar eerst en vooral is het een excellente wijnbouwer, of het nu in Cairanne of Gigondas is, of in een ander wijngebied van de Côtes du Rhône.

Reeds lange tijd kennen we elkaar. Nochtans duurde het ongeveer even lang tot we elkaar voor het eerst tutoyeerden. Niet dat dit echt belangrijk is, maar het toont een beetje de gereserveerdheid aan van deze man, zijn discretie, zijn beleefdheid ook. Oké, we tutoyeren elkaar nu, maar dat verandert niets aan onze relatie. Van heel hoffelijk, is die misschien nog hoffelijker geworden, intiemer misschien ook, hechter.

Zijn wijnen daarentegen, die zijn van een heel andere orde, tenminste wat hun toegankelijkheid betreft. Super toegankelijk en boordevol fruit zijn ze, zacht en verleidelijk, met aangename frisse tonen. Wijnen waarvoor we meteen gewonnen zijn, zo eenvoudig is het.

Maar neen, zo eenvoudig is het niet!

We moeten er dieper op ingaan en de structuur van de wijnen peilen, gekoppeld aan hun diepte en complexiteit.

We starten met een Côtes du Rhône, een wijn die op dat niveau reeds meer dan voldoende uitdagend is om ons stante pede te verleiden. Zoals de Laurent B. 2016 Côtes du Rhône met zijn kleur van paars granaatrood, die reeds op het eerste gezicht verleidelijk is, alvorens hij overgaat naar fruit met impressies van garrigue. Een mix van zwarte bessen, pruimen, rode aalbessen en bramen met verfrommelde blaadjes muskaatnoot, tijm en jeneverbes is het. De smaak is breed en bevalt van meet af aan. De frisheid komt van het fruit verweven met tannines die het vlezige van deze wijn krokant maken.
Grenache, Syrah, Carignan, Mourvèdre in tanks gedurende 6 maanden.

We moeten echt gaan geloven dat deze man een supertalent is, want zijn witte wijnen zijn even geslaagd dan zijn rode. De Les Travers 2016 Cairanne is een wijn die geurt naar anijs en gekonfijte peer, brem en limoen, met een vleugje peper voor een kruidige toets. De smaak is smeuïg en bijna vet, maar niet zwaar door de verfrissende citrustonen en het friszuur sap van witte aalbessen, rustend op een minerale basis. Deze witte wijn is perfect in combinatie met schelpdieren, asperges, terrine van konijn, verse geitenkazen … om alvast op te sommen wat me onmiddellijk te binnen schiet.

Laurent is overigens heel tevreden over dat wijnjaar : ‘2016 was een droomwijnjaar. In al de 28 voorgaande vinificaties heb ik als wijnbouwer nog nooit zo’n evenwicht gezien. De witte wijnen zijn zeer fruitig met minerale tonen en de verhouding tussen de alcohol en de zuren is schitterend met uitstekende pH-waarden. Hetzelfde geldt voor de rode wijnen, met niettemin hogere alcoholwaarden dan in 2015 (gemiddeld 0,5% hoger), in evenwicht gebracht door fraaie zuren. De tannines zijn er, maar ze zijn fluwelig, met in de afdronk een lichte houttoets door de zeer rijpe pitten.’ Wat verlangt een mens nog meer ?

Laurent maakt ook nog een paar Gigondaswijnen die tegelijk elegant en karaktervol zijn, rode Cairannes natuurlijk en nog een paar wijnen uit andere appellaties. Sinds kort maakt hij ook een Rasteau, afkomstig van 3 ha wijngaard die hij aankocht in 2012. Deze cuvée heet La Bastide. Het is een blend van grenache en mourvèdre met een opvoeding van 10 maanden in tanks en in vaten. La Bastide 2015 overstijgt het wijnjaar en valt van in het begin in de smaak door zijn overweldigend fruit en verbluffende complexiteit. Uit het donker robijnrood ontsnapt een bloemkroon van lelie, met in de schaduw daarvan peper, het zoete parfum van zwarte bessen en fijne tannines gehuld in een strakke taftzijde. Heel verleidelijk van smaak, met zeer presente minerale tonen, een gedegen structuur, strak en krachtig, afgewerkt met een intense frisheid die in de lengte nog toeneemt.

Het domein

Wanneer er toevallig opportuniteiten voorbijkomen breidt dit domein steevast uit, maar vandaag telt het iets meer dan 80 hectare. Het werd in 1910 opgericht door André Brusset, de grootvader van Laurent die het vervolgens aan zijn zoon Daniel doorgaf. Laurent kwam in 1989 in het bedrijf werken en nam in 2008 de leiding op zich. Reeds drie generaties wijnbouwers dus die wijnen maken die eenvoudigweg heerlijk zijn om te proeven, drinken en meer dan de moeite waard zijn om erover te praten.
www.domainebrusset.fr
www.vionwijnen.be – www.tacos.be – https://grandsvins.colruyt.be/spirits/fr/topbranch/++82/cotes-du-rhone  – www.uvinum.be

Marc Vanhellemont

Voor meer “Portret”, klik hier

 

Geef een reactie