Het nieuwe reilen en zeilen van Muscadet

04/04/2018 - Muscadet is niet alleen de naam van een wijn, maar ook van een kustkruiser zeilboot die in 1963 gebouwd werd en die de zeilsport in Frankrijk enorm gepromoot heeft. Wat de wijn betreft, die zeilt momenteel richting het perfectionisme.

Het bewijs daarvan zijn de jongste creaties van karaktervolle wijnen in deze prachtregio tussen Ancenis en Pornic. Melon de bourgogne is er heer de meester, dit oorspronkelijk Bourgondisch druivenras dat in Bourgogne helemaal verdwenen was en in de streek rond Nantes terechtkwam. Dit druivenras komt vandaag tot uitdrukking door een rijk patchwork van bodemstructuren: gabbro, micaschist, gneiss, amfiboliet, graniet, zandsteen, keien … tal van bodems die voor wijnen zorgen met een zeer apart karakter.

Vandaar ook dat wijnproducenten de beste terroirs van Muscadet-Sèvre-et-Maine naar voren wilden brengen. In 2011 werden er door het INAO drie ‘gemeentelijke crus’ erkend : Gorges, Clisson en Le Pallet. Vandaag zijn er meer gemeenten die postuleren : Goulaine, Monnières-Saint-Fiacre, Château-Thébaud, Mouzillon-Tillières, La Haye-Fouassière, Champtoceaux en Vallet, waarvan de dossiers worden bestudeerd, met in hun handvesten diverse strengere eisen, zoals lagere opbrengsten, een langere rijpingsduur in contact met de lies (van 14 tot 18 maanden), verkoop twee maanden na botteling, enzovoort. Deze officiële opwaardering zou een erkenning zijn voor wijnen van wel bepaalde percelen die reeds lange tijd door lokale wijnbouwers worden gemaakt.

Wij proefden er enkele die zeer de moeite waard zijn:

Domaine de la Pepière – Muscadet Sèvre et Maine Clisson 2014
Marc Ollivier, Rémi Branger, Gwénaëlle Croix

Rolkeien, kiezel en klei rusten hier op een solide basis van graniet, waardoor de wijnstokken diep kunnen wortelen en de wijn een mineraal karakter bezit. Opmerkelijk van geur en smaak, rijk en evenwichtig, met elegante minerale tonen die vermengd worden met citrusvruchten en exotische accenten, mooi persistent. Duidelijk terroirgelinkt en van rijpe druiven. Een verstandige tip is om deze wijn over te gieten in een karaf en hem te serveren aan een temperatuur tussen 12 en 14 graden. De ideale partner voor een pakketje van kip in rauwe ham gewikkeld met gekonfijte citroen of zeebaarsfilet met beurre blanc en zeevenkel.
www.domainedelapepiere.com 


Château du Cléray – Muscadet Sèvre et Maine – Vallet 2014
Pierre-Jean Sauvion

Sedert 1935 hebben we te maken met de familie Sauvion in het kasteel. Deze wijn is op basis van een strenge selectie per perceel, met een ondergrond van graniet, schist en zand, een opbrengst van 40 hl/ha en een rijping van meer dan 24 maand in contact met de lies, gekoppeld aan regelmatige bâtonnages. Harmonieus, complex en soepel, en met een lange afdronk, deze wijn. Hij bezit uitbundige toetsen van wit fruit en geroosterd brood die worden omwikkeld door een minerale frisheid. Eerder een gastronomische wijn en perfect in combinatie met carpaccio van sint-jakobsvruchten met zeste van limoen en granny smith, snoekbaars met beurre blanc of vitello tonnato.
http://fr.sauvion.com

Martin Luneau – Muscadet Sèvre et Maine – Gorges 2014

Reeds vier generaties is dit een gereputeerd domein. De bodem bestaat uit klei op gabbro en de wijnstokken zijn meer dan 40 jaar oud. De rijping vindt plaats in contact met de fijne lies met bâtonnages. Licht goudgeel van kleur, bezit hij een ingetoomd mineraal karakter met aroma’s van peer en citroen die mooi tot uiting komen wanneer hij geserveerd wordt aan een temperatuur van 12 graden. De wijn is tegelijk rond, vet, fris en persistent. De ultieme wijn om bij een mouclade met fijne kruiden te serveren, kalfszwezerik met room of rivierkreeft.
http://martin-luneau-muscadet.fr

Domaine de la Grange – Muscadet Sèvre et Maine
Mouzillon-Tillières –  ‘Le Fief de Chaintre’ 2014
Dominique et Béatrice Hardy

Duidelijk met de handtekening van een gedreven wijnbouwer, deze wijn op basis van wijnstokken van 30 jaar oud. Het terroir bestaat uit kiezelaarde, klei en gabbro. Een lange en temperatuurgestuurde vinificatie, gevolgd door een rijping van 17 maanden, zorgen voor een elegante wijn met een prachtig fonkelende lichtgouden kleur. Gerookte tonen en impressies van warme mirabellen, citrusvruchten en wit fruit, een klein bittertje en een mooie frisheid, barsten in de smaak open. De finale is lang en bijna kruidig. Moet volgens mij zeer goed combineren met een tartaar van zalm en brunoise van witte radijzen met mierikswortelroom of gebakken zeebaarsfilet met hazelnootvinaigrette en zurkel.
www.dhardy.fr
www.maagvins.bewww.wijnhandelghoos.be

Domaine de la Vinçonnière – Muscadet Sèvre Maine Clisson
Granite de Clisson 2014 –  Laurent Perraud – Terra Vitis

Wijnstokken van 54 jaar oud, de granietbodem van Clisson en de 36 maanden rijping, zorgen samen voor een uitzonderlijke wijn. Een terroirwijn zonder concessies, heel bijzonder, nog zeer jeugdig en uitermate fris: het resultaat van wijnstokken van meer dan 50 jaar oud. Minerale en gerookte geur van vuursteen en gedroogde abrikozen. Harmonieuze en soepele smaak, met daarin de impressies die we eerst tegenkwamen, gevolgd door een mooie en zeer lange afdronk. Serveer hem rond een temperatuur van 10 graden, perfect in combinatie met een warm geitenkaasje op molsla met spekjes, een moot rode tonijn gepaneerd met sesamzaadjes of warme oesters met jonge spinaziescheuten.
domaine.vinconniere@wanadoo.fr

Jean Michel Jaeger

Voor andere artikels van ‘Op reis met IVV’, klik hier

 

Geef een reactie