Giscours & Pays d’Oc

18/04/2018 - De twee nieuwsfeiten van deze week, die niets met elkaar te maken hebben, komen van Margaux en de Pays d’Oc.

Giscours 2016 aan de tand gevoeld

Tegen Château Giscours in Margaux loopt momenteel een onderzoek naar onrechtmatige verrijking. Wees gerust, het heeft niets te maken fiscale fraude, of wat dan ook, het is enkel een kwestie van suiker.
Giscours zou het maximale percentage van MCR (moût concentré rectifié) overschreden hebben in een tank merlot van 2016. Volgens de gegevens die door het syndicaat van de appellatie werden overgemaakt aan de autoriteiten, zou er sprake zijn van een interpretatiefout. Eerst zou de prefect een verrijking van de merlot hebben goedgekeurd, maar nadien kwam het syndicaat daarop terug.
Deze fout lijkt onschuldig, maar tegelijk is het verwonderlijk dat Giscours in een wijnjaar als 2016 beroep moest doen op deze techniek, waarvan Sovivins ons destijds zei, ietwat schrander, dat ‘er in grote wijnjaren in Bordeaux niets kan worden uitgesloten’.

Enorme vooruitgang voor de IGP Pays d’Oc in 2017

In 2017, met een verkoop van meer dan 2,4 miljoen hectoliter, vertegenwoordigde de IGP Pays d’Oc niet minder dan 74% van alle geëxporteerde wijnen uit het wijngebied Languedoc-Roussillon. Dit cijfer betekende een stijging van 6,1% in volume (en van 3,2% in waarde) ten opzichte van het jaar daarvoor.
De AOC-wijnen van deze regio komen daar ver achter, goed voor 16% van de regionale export.
De stijging van de IGP Pays d’Oc is voor een groot deel te danken aan de uitstekende prestaties van de roséwijnen (+9,4%), maar ook, globaler gezien, aan de doorbraak van het label op de Aziatische markten (+17,1%) en in de Verenigde Staten (+25,4%), beide wat volume betreft, zonder de opleving te vergeten op de Duitse markt (+7%).
Volgens Florence Barthès, algemeen directrice van de IGP Pays d’Oc, is dit succes te danken aan de wereldwijde vraag naar wijnen waarvan het druivenras duidelijk wordt vermeld, een belangrijk herkenningspunt voor de consument, zeker wat de export betreft: ‘IGP Pays d’Oc is wereldwijd het grootste label voor wijnen waarvan de druivenrassen vermeld worden. Deze bekendheid is een sterke concurrentiefactor op gebied van export voor onze grote merken, omdat de origine van de IGP Pays d’Oc een onderscheidend element is.’
Wat de productie betreft is dit succes ook ‘een kenmerk van vertrouwen wat de producenten en zij die de wijnen op de markt brengen betreft, een kwaliteitskenmerk met een toegevoegde waarde.’

Voor meer “News”, klik hier

Geef een reactie