Gin made by Guillaume Drouin ….

08/01/2016 - Gin is een trend die niettemin stevig overeind blijft.
Hippe bars schenken momenteel meer dan tweehonderd verschillende gins.
En om de aanhangers ervan te blijven boeien moet men tegenwoordig van ver komen.
Opdracht volbracht voor Guillaume Drouin, zijn gin neemt ons mee naar verre oorden ...

ExpressiefLE_GIN 1

Wanneer we eraan ruiken gaan we van de regio Calvados (geboortestreek Drouin) richting de Middellandse Zee tot Azië.
Of van het zonnige zuiden tot China, of omgekeerd, al naargelang de indrukken of de streken waar we op dat moment aan denken.
We herkennen er zonder enige moeite citroen met gember in, aroma’s die richting sukade gaan.
Bij de aardse indrukken zouden we gentiaan zeggen, maar dat is het niet, het is eerder een mix van kardemom, jeneverbes en kaneel.
Meer vluchtig en weliswaar een beetje op de achtergrond door de reeds vrij zware aroma’s, krijgen we florale impressies van rozen en een vleugje appel dat in sequenties terugkomt.
Vanille transformeert zich en wordt haast floraal met duidelijke hints van vetiver.

Genereus

Enkele druppels op de tong leiden ons naar een wereld van aroma’s die we reeds eerder konden waarnemen.
Hieraan worden tal van tactiele indrukken gekoppeld: het smeuïge van de textuur, het vluchtige van de aromamolecules die heel even het hele palet innemen, maar ook de bittere, zure en zoete impressies die voor frisheid en dynamiek zorgen.
Elk slokje, hoe minuscuul ook, biedt verschillende en interessante organoleptische combinaties.
Onze smaakpapillen staan er zelf versteld van!

Compositie

De basis is een eau-de-vie van cider van dertig diverse appelvariëteiten, van zoete over zure tot bittere. De vergiste most ervan wordt twee keer gedistilleerd in drie kleine alambieks ‘à repasse’.
De alcohol zorgt voor rondeur, elegante en een zekere krokantheid. Acht apart gedistilleerde planten zorgen voor extra parfums.

De onmisbare jeneverbessen:
de ingeweekte bessen worden twee keer gedistilleerd, kwestie van het karakter te versoepelen, minder agressief.

Baies-de-genievreGember van Brazilië:
na inweking wordt die twee keer gedistilleerd, wat voor aardse vegetale toetsen en specerijen zorgt.

eca2a22d36
Vanille van Madagaskar :
ingeweekt en één keer opnieuw gedistilleerd, wat voor delicaat geparfumeerde zoete accenten zorgt.

vanille-madagascar-sow-vanille-avignon

Citroen:
ingeweekt en één keer gedistilleerd, citrus zorgt voor levendige en vlotte smaakaccenten.

Kardemom:
de zaadjes worden ingeweekt en één keer gedistilleerd, ze zorgen voor meer rondeur en onderstrepen de fruitige aroma’s van gin.

1280px-Cardamone

Kaneel van Indonesië:
de schors wordt tot poeder gemalen, ingeweekt en twee keer gedistilleerd, een smaak die perfect bij de appels past.

Canelle_Cinnamomum_burmannii_Luc_Viatour

Amandel:
geblancheerd en fijngestampt, ingeweekt en gedistilleerd, wat voor een delicaat en verfrissend bitter zorgt.

1280px-Amande

Rozen:
heel weinig, waarbij de subtiele parfums ervan voor een extra geuraccent zorgen.

IMG_1370 1

Dit recept werd uitgewerkt en verfijnd door Guillaume Drouin. Deze oenoloog en landbouwingenieur van opleiding keerde in 2004 terug naar zijn roots en richtte zich op de gin, zonder evenwel de familiale productie van calvados (Maison Christian Drouin) te verloochenen.
Gin leent zich perfect voor allerlei cocktails, van oerklassiek tot super origineel. 34,00 www.calvados-drouin.com
www.thenectar.be http://bresserentimmer.nl/

Marc Vanhellemont

marc

Voor meer “Sticky/Spirits/Beer”, klik hier

Planche Gin 1

 

Geef een reactie