Favoriete wijnen tijdens Vievinum 2016

19/09/2016 - Vievinum, de wijnbeurs die in de prachtige vertrekken van paleis Hofburg wordt gehouden, centrum Wenen, werd voor de eerste keer georganiseerd in 1998. Elke twee jaar stellen producenten, vooral Oostenrijkse, er hun beste wijnen voor. Het publiek is breed en bestaat zowel uit gewone wijnliefhebbers als vakmensen. Dit jaar telde de beurs niet minder dan 620 stands en meer dan 15.000 bezoekers.

VieVinum-Banner-2016-500x300

De beurs kende een zodanig groot succes dat het perscentrum zich in een tent buiten het paleis bevond, om producenten en handelshuizen meer plaats te bieden. Voor zij die dat wensten, konden er rond specifieke thema’s tal van workshops en seminaries gevolgd worden. Een indrukwekkende organisatie die vrijwel vlekkeloos verliep.
Hoewel ik me dit jaar eerder op Steiermark en zijn sauvignons concentreerde (zie het artikel S van Steiermark, S van Sauvignon), interesseerde ik me ook voor wijnen van andere regio’s, andere druivenrassen en andere producenten, bekend of onbekend. Dit zijn mijn bevindingen.

Weingut Malat

Michael Malat
Van deze wijnbouwer uit Kremstal vond ik de Grüner Veltliner Höhlgraben 2014 Alte Reben erg goed: schitterende geur van geel fruit, waaronder perzik, een mix van citroen en sinaasappelzeste met een puntje ananas. Bijzonder elegant van smaak, breed en met een mooie frisheid als ondersteuning. Een gastronomische wijn voor bij vis en schelpdieren.
Zijn Pinot Noir Reserve 2012 is een soepele maar tegelijk karaktervolle wijn, heel fruitig, met veel rijpe kers en rode aalbes onderstreept door goed aanwezige maar zachte tannines. De geur doet denken aan rood fruit met een vleugje zwarte bes omringd door viooltjes, licht vanilleachtig.
Kalfsrib, eendenborstfilet Montmorency of hindefilet met veenbessen zijn wellicht perfecte partners.
www.malat.at
www.whynotwein.euwww.start2taste.be

Weingut Heidi Schrock

heidi-schroeck-048-by-steve-haider-2014
Wat halfzoete tot zoete wijnen betreft, zijn er twee verschillende aspecten. Enerzijds is er het zoete op zich en anderzijds is er het weelderige van een evenwichtige wijn waar een niet plakkerig zoet goed ondersteund wordt door zuren.
Van dit domein uit Rust vond ik twee wijnen erg goed, beide getuigden ze van de tweede visie: de Spätlese 2013 omwille van zijn evenwichtige en zoete smaak die ongetwijfeld goed combineert met taart van abrikozen of ananas en de Ruster Ausbruch «Auf den Flügeln der Morgenröte» 2014 omwille van zijn concentratie en ondersteunende zuren die de wijn een zekere lichtheid bezorgen.
Deze laatste wijn zou ik combineren met desserts op basis van wit of geel fruit of met blauwe kazen voor een contrastrijke combinatie.
www.heidi-schroeck.com
www.gustoworld.com

 

Weingut Nikolaihof

NikolausKuhhorn1000x400
Van dit domein in de wijnstreek Wachau koos ik voor de Riesling Vom Stein Smaragd 2013 omwille van zijn rechtlijnigheid, een wijn met reeds open aroma’s van geel fruit, florale tonen, gekonfijte limoen en vuursteen, zij het niet overdreven. De frisse smaak met tonen van rijp fruit is breed en mineraal. De lengte is uitstekend en wordt onderstreept door impressies die aan keien doen denken.
Zijn kleine broer, de Federspiel, kon ik reeds in het begin van de jaren 90 heel erg appreciëren.
www.nikolaihof.at
www.matthys-wines.be

Weingut Feiler-Artinger

FEILER
We bevinden ons opnieuw in Rust waar wijndomein Feiler-Artinger 25 ha bezit. Hun rode Solitaire 2013 is een mix van blaufränkish, cabernet franc en zweigelt. De wijn kreeg een opvoeding van 15 maanden in barriques, voor 50% nieuwe vaten. De kleur is diep donker en gaat qua geur richting toetsen van zwart fruit, een puntje vanille en kokos. De bijzonder fruitige smaak wordt onderstreept door krachtige maar elegante tannines. In de breedte herkennen we impressies van rijpe kersen en bramen, met in de finale een aangenaam accent van chocolade.
Rundvlees en gegrild lamsvlees passen er ongetwijfeld erg goed bij en vormen een mooie parallel.
www.feiler-artinger.at
www.ryslavy.comwww.leirovins.be

Weingut Bründlmaeyer

Willi-Bruendlmayer-im-Weingarten-3_01
Bij Willy Bründlmayer is het lastig om een keuze te maken : er zijn zoveel mooie wijnen van dit wijndomein in Langenlois! Uiteindelijk koos ik voor de schitterende wijn op basis van cabernet franc en merlot die hij samen met zijn zoon Vincent maakt. Een grote en frisse wijn onderstreept door tannines die pas beginnen versmelten achter rood en zwart fruit. Tal van gerechten met vlees in de hoofdrol zullen deze wijn dankbaar zijn.
In wit werd het de Riesling Zöbinger Heiligenstein 1ste lage 2014, een wijn met een complexe geur tussen florale tonen en citrus (roze pompelmoes en limoen). De krokante smaak en lange afdronk is heerlijk fruitig met wat kruiden.
Uitstekende tafelpartners zijn gestoomde of gepocheerde nobele vissoorten, maar ook Aziatische gerechten zijn een optie. Deze wijn bezit een groot potentieel en enkele jaren kelderrijping schrikken hem niet af.
www.bruendlmayer.at
www.ryslavy.com

Weingut Petra Unger

10008.85288.500.500.jpeg-filenameunger_petra_weingut_bo1
Van dit domein uit Kremstal is het de Eiswein 2012 op basis van grüner veltliner waar ik voor viel. Het druivenras komt er niet alleen goed in tot uiting, maar vooral de integratie van het zoete en het friszure rond toetsen van wit fruit, mango, granaatappel en papaja is schitterend. Een grote wijn om zo te drinken of in combinatie met een dessert met exotische accenten.
www.ungerwein.at
www.wercowines.comwww.wijnhuisverlinden.bewww.jopivino.bewww.albodrinks.bewww.bu-v.be

Weingut Silvia Heinrich

silvia_heinrich_jheinrich_jheinrich_silviaheinrich007bystevehaider20100702121920
Van dit domein uit Burgenland selecteerde ik twee wijnen. De rode Terra O 2013 om zijn mediterrane stijl en expressieve geur van rode vruchten met een vleugje tabak en wat mokka. De smaak is tegelijk fris en goed gestructureerd met zijdezachte tannines.
Een wijn die het goed doet in combinatie met vleesgerechten en gebraden wild.
De Blaufränkish Goldberg 2014 is de andere rode wijn van het domein, afkomstig van oude wijnstokken en heel typerend voor blaufränkisch. Een volle en rijke wijn, maar lang niet stroef. Integendeel, met opvallende accenten van specerijen en minerale indrukken.
Een grote wijn die het prima kan vinden met een flink stuk rundvlees of tijdens het jachtseizoen met fazant.
http://weingut-heinrich.at
www.chrischamp.bewww.cavesdefrance.be

Weinkellerei Leth

Weingut_Leth_24052
Hier bevinden we ons in Fels am Wagram, een gemeente iets meer ten noorden van de Donau. Mijn keuze viel op de Roter Veltliner Klassik 2013. Deze witte wijn bezit een schitterende geur die florale aroma’s aan impressies van appel en mirabel koppelt. In de frisse smaak herkennen we accenten van meloen, gedroogde vruchten en citrus.
Breed en aangenaam, een perfecte wijn in combinatie met creaties op basis van wit vlees en gevogelte met een roomsaus of bij gegratineerde gerechten.
www.weingut-leth.at
www.hotel4jahreszeiten.comwww.rabotvins.com

Weingut Beyer

beyer
Ook hier is het verdraaid moeilijk om een keuze te maken tussen de vele uitstekende wijnen van deze producent uit Weinviertel. Uiteindelijk ging ik voor zijn twee meest markante wijnen. De eerste is de Grüner Veltliner Keltenwein Sandberg 2015 die, zoals zijn naam reeds doet vermoeden, van een zandbodem komt uit het Keltische tijdperk.
De geur bezit een peperige kant en accenten van roze pompelmoes gelinkt aan appel. De elegante smaak is fris, breed en wordt gekenmerkt door minerale impressies.
Deze bijzonder aangename en harmonieuze wijn doet het uitstekend als aperitief maar kan ook gefrituurde vis aan of vis gebakken in boter.
De tweede wijn is de Grüner Veltliner Envoy 2015. Deze wijn met opvallende accenten van specerijen en gerookte tonen in de geur, is gestructureerd en geconcentreerd van smaak. De wijn is breed en bezit een lange afdronk, schitterend en vooral ontzettend aangenaam.
Gezien de oudere wijnjaren die ik proefde, bezit deze wijn wellicht eveneens een uitstekend bewaarpotentieel.
De oogst vond plaats op 2 november en de druiven kregen een maceratie van 15 uur alvorens de vergisting startte, gevolgd door een opvoeding in tanks.
De wijnen van 2013 en 2010 zijn helaas niet meer in voorraad, maar toonden aan dat deze wijn bijzonder mooi evolueert.
Perfect in combinatie met hapjes vooraf, maar ook met warme schaaldieren, zeeduivel of tarbot met een saus.
www.weingutbeyer.at

Gérard Devos

Voor meer “Op reis met IVV”, klik hier

banner-960x180-vino-veritas_rot

Geef een reactie