En nu, muziek !

14/08/2018 - Twee wijnen die iets gemeenschappelijk hebben (buiten dat ons proefpanel ze goed vonden), met name muziek: een jacquère van Abymes en een syrah van de Collines Rhodaniennes.

Domaine de l’Epervière, Julie Portaz, Vin de Savoie Abymes, Cuvée Habanera 2017

Op het etiket staat ‘A mon Père’. Buiten deze hommage aan haar vader vinden we ook het woord Habanera erop terug, dat, zoals iedereen weet, een Cubaanse dans en muziekstijl is.
Welnu, deze wijn doet ons dansen. Eerst door zijn zuren. Noem het frisheid, indien u wenst, wij vinden het zuren, fijne en strakke zuren, zo scherp als vuursteen. En ook dat zit erin! Vervolgens bemerken we citroen en linde. De smaak zit boordevol energie, met veel finesse. Een beetje zoals Julie, de derde generatie van de familie Portaz op dit wijndomein (dat ze in 2012 overnam), die wil bewijzen dat ze in Abymes kunnen wachten … tot de top in zicht is.
www.vigneron-independant.com/domaine-leperviere

Cave de Tain, IGP Collines rhodaniennes Syrah Cuvée Première Note 2016

Deze Première Note is een introductie tot de wijnstijl van syrah uit de noordelijke Rhône, ‘een eerste stap tot de ontdekking van onze wijnen met een appellation’, zoals Cave de Tain zegt.
Het grote voordeel van deze wijn is dat het programma van het concert, met deze ‘eerste noot’, goed wordt aangekondigd, op het etiket én in de smaak. Dit is syrah in al zijn toonaarden. Verwacht u dus aan een mooi kwartet van geuren: floraal, fruitig en kruidig, maar ook met een ietwat dierlijk accent van leder en bloed. De smaak is misschien niet heel diep, maar de souplesse compenseert dat. Opvallend in de derde beweging is de knappe terugkeer van het zwart fruit, heel fris. En in de finale, net zoals de klank van een cimbaal, is er die fijne toets van zoethout. Serveer deze wijn lichtjes gekoeld (12-14°C) waardoor de fraaie tanninestructuur beter tot uiting komt, samen met een spiesje van lam bijvoorbeeld, maar vooral in het gezelschap van een stel echte vrienden.
www.cavedetain.com
www.cinoco.com

Voor meer “Lievelingswijnen”, klik hier

Geef een reactie