Elzas en pinot noir

11/05/2015 - In de AOP Alsace is pinot noir het enige toegelaten blauwe druivenras, terwijl deze beroemde druif er een bijzondere plaats inneemt. Heel apart is dat bijna 38% van de pinot noir-productie bestemd is voor het maken van crémant.
Nog apart is dat in het recente verleden, wanneer er over rode wijnen van de Elzas werd gepraat, dit vooral roséwijnen waren met een korte schilmaceratie.
Interessant dus om deze pinot noir opnieuw van dichtbij te bekijken, vooral de evolutie van de wijnen. Zo maakt het kruim van wijnbouwers in de Elzas de laatste jaren (echte) rode wijnen met een zeker bewaarpotentieel.

Dit veeleisend druivenras dat door de wijnbouwer moeilijk te bewerken valt en niet altijd onmiddellijk door de consument wordt geapprecieerd, staat aangeplant op een mozaïek van bodemstructuren en microklimaten.
In het verleden werd pinot noir niet meteen op de beste percelen aangeplant.
Hierdoor hebben wijnbouwers op zoek naar kwaliteit het niet altijd gemakkelijk: welke keuzes moeten er gemaakt worden op gebied van wijnbouw, oogst, vinificatie en opvoeding om kwaliteitsvolle pinot noir te maken?
Trouwens, over welk wijnprofiel gaat het?
Moet er inspiratie gezocht worden in de Bourgondische stijl en moet er wijn afgetapt worden (saignée-methode) om de concentratie van de wijn te verhogen waardoor de wijn de houtlatering beter verdraagt?
Moeten de druiven ontsteeld worden, een beetje, veel, of helemaal niet?
Moet er gefocust worden op een eerder recente evolutie, die van finesse, frisheid en minerale impressies?
Moeten de wijnen gesulfiteerd worden, en met welke doses?
Tal van prangende vragen waarvan de antwoorden gegeven worden door wijnbouwers die in functie van hun terroir, ervaring en smaak de meest passende keuzes maken.
Dit verklaart wellicht de vele uiteenlopende wijnstijlen die we proefden.
En zelfs al ontdekten we zeer interessante wijnen tussen de 66 wijnstalen die we proefden, toch gaat onze zoektocht naar de ‘heilige graal’ verder.
Alles bij elkaar genomen is pinot noir van de Elzas toch nog wat zoekende …

De selectie van ons proefpanel

Wijnjaar 2013

Van de 23 geproefde wijnen werden er 7 weerhouden.

 

NEUMEYER1

Pinot Noir Barriques – Gérard Neumeyer – Molsheim
Geur van rijp rood fruit, evenwichtige wijn, sappig, smakelijk fris met fijne tannine; goed geïntegreerd hout en persistente finale. www.Gerardneumeyer.fr
www.terre-vin.be http://cuvee.be www.ambrosius.be

oster front

Fronholz – André Ostertag – Epfig
Delicate aroma’s van frambozen en griottekersen, strak van smaak, minerale frisheid, sappig maar met nog wat strenge tannine, dynamische en krachtige wijn voor dit jaartal, zilte finale.
www.domaine-ostertag.fr
www.melchior-vins.be www.gvb-wines.be   www.frankfissette.com

Bernhard Reibel Pinot Noir détouré 1

Pinot Noir – Bernhard & Reibel – Châtenois
Versgeplukte kersen en rode bessen, soepel van smaak, sappig, fijn en krokant. De versie op eikenhout zorgt voor een meer opvallende tanninestructuur, maar bezit hetzelfde karakter. www.domaineberhard-reibel.fr

MANN ALBERTLes Saintes Claires – Albert Mann – Wettolsheim
Rijke stijl van het huis, griottekersen en gegrilde tonen qua geur, vrij krachtig maar sappig van smaak, zilte frisheid die het lichtzoete countert. www.albertmann.com
www.courtiersvinicoles.be

Dom PN V

« V » – Véronique et Thomas Muré – Rouffach
« V » staat voor G.C. Vorbourg, biologisch bewerkt, soepele tannine, accenten van kirsch, minerale frisheid, elegant, finale met wat zoethout. www.mure.com
www.espacevin.com

Pinot Noir Strangenberg 2013

Strangenberg – Agathe Bursin – Westhalten
Rode kersen met een licht accent van kirsch, kleine houttoets, zachte tannine, frisheid en elan in een delicaat evenwicht. agathe.bursin@wanadoo.fr
www.cavedesoblats.com  www.vivelevin.be   www.sommelière.be  www.moulinsimonis.com  www.bacchus.ch

 

Pinot Noir Westhoffen – Caroline et Etienne Loew – Westhoffen
Meer dan de reductieve toets wacht er een schitterend minerale wijn; slank smaakprofiel maar goed aanwezig, goede persistentie gestoeld op minerale frisheid. www.domaineloew.fr
www.vinolentus.be    www.vinsbrunin.com

Wijnjaar 2012

In tegenstelling tot de pinot gris van 2012, waarvan u de resultaten kunt terugvinden in IVV 165, kon het merendeel van de 28 pinot noirs op de proeftafel ons niet overtuigen. De ene keer te mager, de andere keer te uitgesmeerd, stoorde vooral de onaangename tannine van de wijnen: groene steeltjes, te veel hout, of beide. Ook kwam het fruit er vaak niet helemaal uit. Het gevolg is dat we slechts twee wijnen weerhielden.

FLEITH1

Steinweg – Vincent Fleith – Ingersheim
Een wijn met veel krokant rood fruit, heel fris. Speels zonder ultra expressief te zijn, maar vlot en prettig door zijn fruitige en zachte smaak. www.vincent-fleith.fr

STOEFFLER PN cuve´e xxc

Cuvée XXC – Vincent Stoefler – Barr
Afkomstig van de G.C. Kirschberg de Barr. Discrete geur van rood en zwart fruit met wat hout. Een vrij krachtige wijn maar ook fonkelend met een smeuïge en sappige tanninestructuur en een minerale finale.
www.vins-stoeffler.com
www.biobelvin.com  www.maisondesvins.be  www.kempischwijnhuis.be

Oudere jaargangen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Chemin de Pierres 2011 – Jean-Louis et Fabienne Mann – Eguisheim
Frambozen, zwarte bessen en citrus, elegant en expressief qua geur, zachter dan de smaak. Wijn met een vrij strak tannineraster maar goed omringd door sap. Aangename en minerale frisheid. www.vins-mann.com
www.lerepairedusommelier.be    www.cru.be   www.etiquette-wines

deiss t-burlenberg2010

Burlenberg 2010 – Marcel Deiss – Bergheim
Diepgaande materie, complexe aroma’s van zwarte bessen, griottekersen, gerookte toetsen en specerijen. Goed gestructureerde smaak rond nog wat strenge tannine, versterkt door een minerale frisheid die typisch is voor 2010. Een terroirwijn met een sterke persoonlijkheid in een groot wijnjaar. Overgieten in een karaf doet de wijn goed. www.marceldeiss.com
www.wine-not.be   www.vitisvin.be www.portovino.be www.oliviervins.com    www.sobelvin.be

sipp pn gro 09

Grossberg 2009 – Louis Sipp – Ribeauvillé
Trefzekere geur met accenten van rode bessensap, griottekersen en grafiet. De aangename en zilte frisheid zorgt voor extra vitaliteit in deze wijn met strakke tannine en veel sap. www.sipp.com
www.qualivino.be   www.vanlaer-ets.be gaston.lijnen@telenet.be

zusslin Pinot-Noir-Bollenberg-Harmonie 1

Bollenberg Harmonie 2009 – Valentin Zusslin –  Orschwihr
Meer horizontaal dan verticaal, ondanks de zuren. Een wijn die de liefhebbers van wijnen zonder sulfiet zal bekoren. Sappige en smakelijke tannine met zwart fruit. De andere versie, de Bollenberg 2009 met 30 mg SO2, is rechtlijniger en levendiger. www.zusslin.com
www.titulus.be   www.uvinum.be

Strangenberg 2011 – Eric Rominger – Westhalten
Rood fruit en specerijen in de geur. Mooie en levendige smaak, aroma’s van griottekers, kleine, sappige en fruitige tannine, smakelijk van begin tot eind.
vins-rominger.eric@wanadoo.fr

Bernard Arnould

Voor meer “Op reis met IVV”, klik hier 

 

Louis Sipp – Grossberg

Grossberg_SIP_7588 1

 

Geef een reactie