Drie Tavels voor de zomer

24/06/2019 - Wie Tavel zegt, zegt rosé ! En toch vergeten we hem soms. Wat blijft is dat deze AOC van de Rhônevallei dapper zijn eigen weg gaat en karaktervolle en typerende wijnen brengt. 

Als start, twee wijnen van het bekende Domaine d’Aqueria.

Les Esperelles d’Aqueria 2018 Tavel

Zijn intens vermiljoenroze kleur geeft zin om te proeven. Maar eerst is er zijn geur van gelei van rode bessen en frambozen opgefrist met gekonfijte zeste van mandarijn en bloedsinaasappel. We kunnen ons bijna niet meer inhouden en de eerste smaakaanzet is zacht en aangenaam fris. Deze frisheid neemt ons volledige palet in beslag en laat onmiddellijk aroma’s vrij van stevig gepeperd rood fruit dat onderstreept wordt door een geraffineerd bitter van de citrusschillen. Een accent van lavendel zorgt voor extra elegantie en kurkuma voor een oosterse toets.
Een smakelijke rosé, fijn van karakter, die perfect is als aperitief maar evenmin de maaltijd afslaat. Bereidingen met artisjokken, zowel rauw als warm, passen er zeer goed bij. Maar ook Aziatische keukens vindt hij prima, met onder meer gelakte eend, varkensvlees met zoetzure saus of oosterse garnalen.

Vallognes d’Acquéria Tavel

Intens roze van kleur met een hint van violet. De geur is meer kruidig dan fruitig, maar het is vooral zijn smaak die ons overstag doet gaan: smeuïg met een mooi vetje, vlezig en aangenaam, met de smaak van gekonfijt rood fruit. Maar daarnaast is hij ook fris, een frisheid die versterkt wordt door het gracieuze bitter van citruszeste. Een klein mineraal puntje, licht zilt, geeft onmiddellijk zin in een tweede slok.
Een rosé die probleemloos combineert met artisjokken, maar ook met vis zoals roodbaars of zalm met een tapenade van zwarte olijven.

Beide wijnen worden enkel in de grootdistributie verkocht en tonen aan dat we ook daar prima roséwijnen kunnen vinden.
www.cavederasteau.com

De Tavel van Vidal-Fleury

Voor Maison Vidal-Fleury was Tavel altijd al een evidentie. Reeds in 1920 stond er een Tavel op hun prijslijst, nog voor de wijn in 1936 zijn AOC-status kreeg. Om maar te zeggen.

 

Tavel 2018 Vidal-Fleury Tavel

Abrikoosachtig roze met een vleugje amethist. De geur doet denken aan garrigue, waar tijm en rozemarijn aan het sap van kersen en aardbeiboomvruchten wordt toegevoegd. De smaak is fris en licht met ragfijne tonen van friszuur rood fruit gekruid met witte peper. Een opvallend aroma van dragon onderstreept dit fruit. Vervolgens komt er sap van rode bessen en aardbeien opzetten, een sappigheid die voor een bijzonder geraffineerde smaak zorgt. Een rosé die in meerdere keren moet geproefd worden. Bij elke slok krijgen we een andere nuance, een wijn met een bijzondere expressie die ons doet zeggen: wow, wat een elegantie!
Assemblage van 50% grenache, 30% syrah en 20% cinsault. De cinsault wordt onmiddellijk geperst en gevinifeerd, de grenache is op basis van de saignée-methode en de syrah krijgt eerst een schilinweking. De gisting vindt plaats in inox tanks met geselecteerde gisten en een gecontroleerde temperatuur van 18°C. Geen malolactische gisting. Opvoeding van 4 maanden ‘sur lies’ met bâtonnages tot aan de botteling. Natuurlijke klaring door bezinking (débourbage) en filtering. Geen klaring met eiwitten. Rijping van 3 maanden op fles vooraleer de wijn de deur uitgaat.
Een rosé die zeer elegant en licht is, perfect in combinatie met schaaldieren, krab of langoustines en pasta met gamba’s. Maar ook bij gevogelte met olijven, kip met friet of gerechten uit oosterse en zelfs Japanse keukens doet hij het uitstekend.
www.vidal-fleury.com
www.hasseltmillesime.be

Marc Vanhellemont

Voor meer “Lievelingswijnen”, klik hier

Geef een reactie