CVNE in Rioja

23/05/2019 - Reeds vijf generaties schommelt de Compañia Vinícola del Norte de España tussen traditie en avant-garde. Beter bekend onder de naam CUNE beheren ze 545 hectare wijngaarden in Rioja.

De geschiedenis van dit bedrijf startte in 1879, waarbij ze aanvankelijk enkel in het verhandelen van wijn geïnteresseerd waren. Een négoce, zoals we zeggen. De gebroeders Eusebio en Raimundo Real de Asúa vestigden zich destijds in het stadje Haro, ongeveer 50 kilometer ten westen van Logroño. De kelders en opslagruimtes werden niet ver van het station gebouwd, kwestie van zo goed en zo snel mogelijk de Franse wijnstreek te bevoorraden… alvorens ze ook zelf door de phylloxera getroffen werden.

CUNE, de omgeving

Wanneer we de gebouwen van de bodega binnenkomen, zien we in één blik een geschiedenis van meer dan 100 jaar passeren. Onmiddellijk overvalt er ons een gevoel van onveranderlijkheid, standvastigheid. Is de tijd er blijven stilstaan? Wel integendeel, want dit icoon van Rioja koppelde van in het begin traditie aan avant-garde: up to date zijn, zonder zijn verleden te vergeten. Reeds in 1909 deed de familie een beroep op Gustave Eiffel voor de bouw van hun gloednieuwe opslagruimte/kelder van 800 m2: el Nave 6 Eiffel, overdekt met een dak zonder steunpilaren. En reeds daarvoor, eind 19e eeuw, was hun bottellijn een van de eerste in Rioja. Meer recent, in 1989, was er de constructie van de vinificatieruimte El Pilar, de eerste wijnkelder in Spanje die volledig volgens de zwaartekracht werkte. En eveneens in 2006 toonden nieuwe aanplantingen, met een zeer grote aanplantingsdichtheid, aan dat dit bedrijf een voorloper was (en nog steeds is).

CUNE, de anekdote van de naam

De drukker van de allereerste etiketten had de naam van het bedrijf slecht gelezen en had de V van Vinicola voor een U genomen. Hoe dan ook las CUNE gemakkelijker dan CVNE, dus hebben ze het zo gelaten. Vandaag bezit het bedrijf nog twee andere domeinen: Contino en Viña Real, waar we het later over hebben, zonder Imperial te vergeten, een bodega die weliswaar in de gebouwen van Cune zit maar op zichzelf staat. CUNE completeert zijn gamma daarnaast met nog een paar andere wijnen en speciale cuvées, uit regio’s zoals Rueda en Valdeorras.

CUNE, de wijnen

 Cune Verdejo 2017 Rueda

 Mooi groengeel en geurend naar tropisch fruit zoals ananas en groene banaan met een hint van peer. De smaak is smeuïg en aangenaam fris, een frisheid die versterkt wordt door een fijn bitter met de smaak van zoethout. De lengte is licht gekruid met een vleugje witte peper en een korrel zout.
Opvoeding in inox tanks.

Cune Crianza 2015 Selección de Fincas Rioja

Middelmatig granaatrood met een duidelijke geur van rood fruit, aardbeien en kersen, waaraan donkerder fruit wordt toegevoegd, zwarte vijgen en zwarte bessen, gekruid met peper en kardemom. De sappige en heerlijk frisse smaak zet al dit fruit extra in de verf. De soepele tanninestructuur zorgt voor een aangenaam mondgevoel. Een toegankelijke rioja die moeiteloos combineert met tal van gerechten.
Assemblage van 85% tempranillo en 15% garnacha tinta en mazuelo gevinifieerd in inox tanks en gedurende 1 jaar opgevoed in barriques van Amerikaanse eik.

Cune Reserva 2014 Selección de Fincas Rioja

Donker granaatrood met een fluwelig uitzicht, heel uitnodigend. De geur is bijzonder aangenaam met fijne impressies van rood en zwart fruit, op smaak gebracht met cayennepeper, zoethout en rozemarijn. De tannines zijn nog goed aanwezig, maar worden bijna volledig opgenomen door het sap. De frisse en geraffineerde zachte smaak, afgewerkt met een korrel zout, zorgt voor extra temperament.
Assemblage van 85% tempranillo en 15% garnacha tinta, graciano en mazuelo gevinifieerd in inox tanks. Opvoeding van 18 maanden in barriques van Amerikaanse en Franse eik, plus nog 1 jaar flesrijping.

Cune Gran Reserva 2012 Rioja

Granaatrood met een kleine rand van bister. De geur doet denken aan fruitgom met hints van wierook en bijenwas. De goed versmolten tannines zorgen in de smaak voor een fluwelige textuur, heel gracieus. We zouden denken dat dit een zware wijn is, maar dat is hij niet. Eerder licht en luchtig smaakt hij, dankzij de stoet van gekonfijte citrusvruchten, bloedsinaasppels en mandarijnen, gevolgd door het sap van zwarte bessen, bramen en burlatkersen, afgewerkt met een puntje vanille. Alles zit prachtig verweven, een delicatesse die distinctie aan smakelijkheid koppelt.

Assemblage van 85% tempranillo, 10% graciano en 5% mazuelo afkomstig van de Rioja Alta en opgevoed in barriques van Franse en Amerikaanse eik.

Een familiebedrijf

 In 140 jaar tijd is het bedrijf nog nooit van eigenaar veranderd, nog steeds is CUNE in handen van afstammelingen van de familie Real de Asúa. Een prestatie in de huidige wijnwereld. In tussentijd werd de ‘kelder’ in Haro met meerdere gebouwen uitgebreid: 22 tellen we er vandaag, goed voor een productie van 12 miljoen flessen. Dit alles met respect voor het milieu. In 2013 ontving CVNE als eerste Spaanse bodega de Doble Huella Ambiental, dit als beloning voor hun verminderde CO2-uitstoot en lager waterverbruik, hun gebruik van flessen die minder wegen en gerecycleerd materiaal, het verwerken van afval en het zuiveren van afvalwater.
Avant-garde, traditie, respect voor de natuur, misschien zit hem daar wel het succes van CVNE.

www.cvne.com
www.mijnspar.be

Marc Vanhellemont

Dossiers IVV, klik hier

Geef een reactie