Côtes du Rhône en het wijnlandschap, aflevering 7

06/10/2017 - Twee landschappen die aaneengeschakeld zijn, in een as van noordwest naar zuidoost die de overgang tussen de landschappen van Diois, Ventoux en Les Baronnies vormt.

Balkon versus patrimonium

Het zou grappig zijn om te zeggen dat het eerste landschap zijn wijngaarden uitleent om het tweede te zien. En eigenlijk lijkt het daar wel een beetje op. Het eerste landschap, een wijngaard als een balkon, bevindt zich op de oevers van de Eygues en kijkt vanaf Saint-Maurice of Vinsobres uit over de ronde heuvels die het patrimonium van de wijnstreek van Vaison-la-Romaine verbergen.

Wijnstreek als een balkon

 Deze eerste wijnstreek begint aan de bedding van de Eygues en gaat van middelmatig steile hellingen over tot een eerste plateau van ongeveer 50 meter hoog. Vervolgens dringt het zich tussen wegels en kleine bossen verder op tot aan het hoogste deel van een reeks mergelachtige heuvels die tot 350 meter hoog gaan.

Structuur van het wijnlandschap

Vanaf de stroom zijn de wijngaarden nauwelijks te zien, behalve deze aan het begin van de hellingen. Wat hoger, op het platform, is het verbazend om de dimensie van het afgezet materiaal te zien die deze miljoenen jaren oude bergstroom destijds met zich meebracht. De rolkeien waaruit dit oud terras is samengesteld, uit het begin van het kwartair, zijn soms enorm. Nog hoger wordt het terroir gekenmerkt door een grote diversiteit aan bodemstructuren, gaande van blauwe mergel afkomstig van maritieme afzettingen uit het plioceen tot rivierafzettingen uit het mioceen, veelal bedekt met colluvia en terrassen uit het kwartair. Op dit stuk vinden we tal van wijnpercelen, soms hele grote, die verspreid liggen te midden van een oneffen reliëf.

Pittoreske route

Heel de weg langsheen de Eygues (waarvan de schrijfwijze verandert van zodra de stroom Vaucluse passeert en vervolgens Aigues wordt geschreven) zien we dorpen met gegroepeerde huizen staan, ofwel op hellingen zoals in Venterol en Vinsobres, of in valleien zoals Saint-Maurice-sur-Eygues en Nyons. De departementale weg D94 die de rivier volgt en al deze dorpen verenigt, zorgt ervoor dat we deze nog zeer pittoreske wijnstreek met zijn zowel rechte als kronkelige wegen goed kunnen zien. Wanneer we hoger dan de stroom gaan, opent het landschap zich en zien we in de verte het weelderige decor van de Mont Ventoux, dat op zijn beurt omringd wordt door andere indrukwekkende bergen die in de late namiddag in het licht van de ondergaande zon baden.

Initiatief met water

 Op Domaine de la Péquelette in Vinsobres ging Cédric Guillaume-Corbin nog een stap verder in zijn biodynamische overtuiging en creëerde hij een waterpartij. Na rijp beraad en ongeveer 12 dagen werk groef hij een poel van 8 meter lang op 5 meter breed met een diepte van 80 centimeter. Door deze plas bezit hij voortaan een bijzondere fauna en een specifieke flora te midden van zijn 16 hectare wijngaarden, waardoor deze biotoop rijker is geworden en het landschap er nu anders uitziet.

Gezeten op een grote rolkei, glas in de hand


Vinsobres Domaine 2014 Domaine Chaume-Arnaud

Vloeiend loopt de wijn in het glas, een karmozijnrood velours met een hint van bister. Bij elke draaibeweging komen er vleugjes warme en zonnige geuren vrij met accenten van zomerse garrigue: pruimen met geraspte muskaatnoot, aardbeiboomvruchten gekruid met peper en tijm omwikkeld met rozemarijn. De wijn is soepel van smaak, fris en vlot, fruitig maar tegelijk ook kruidig en floraal. Het frisse doet denken aan de zon die ondergaat en kringelende parfums achterlaat die bedwelmen.
Assemblage van 40% grenache, 30% syrah, 15% cinsault en 15% mourvèdre opgevoed in tanks. arnaud@wanadoo.fr
www.comptoirdesvins.be – www.magnuswijnen.be – www.dercor.be – www.lacaviniere.be –   www.vinsbrunin.com –  www.autrementditvins.be

Wandelen in de wijngaard met Philippe Chaume, dat is dit eerste balkon ontdekken met een vrij uitzicht op de Mont Ventoux. Wanneer we de wandeling verderzetten richting het zuidwesten, veranderen we van gemeente en arriveren we in Saint-Maurice-sur-Eygues en de impressionante kelder van Philippe Viret.

Coudée d’Or 2014 Côtes du Rhône Villages Saint-Maurice Domaine Viret

Helder en goud van kleur ruikt hij naar heerlijk gekonfijt fruit geparfumeerd met citroenmelisse, mangosiroop en mandarijn gekruid met peper en zoethout. We zouden denken dat hij zoet is, maar dat is hij niet. Niettemin bezit hij een textuur die aan dikke zijde doet denken, zij het fris en zacht van karakter. Het fraai bitter van de specerijen boosten de frisse smaak en zorgen voor een knap evenwicht in deze zonnige en goed verankerde witte terroirwijn.
Assemblage van hoofdzakelijk viognier met roussanne, marsanne en clairette.
www.domaine-viret.com
www.vinikusenlazarus.be – www.millesima.be

 

Wijnstreek met een rijk patrimonium

Deze wijnstreek is een opmerkelijke aaneenschakeling van zachte heuvels afgewisseld met kleine bossen, wijngaarden en olijfbomen. Dit vredige uitzicht doet denken aan een landschap uit een roman van Jean Giono (met verhalen die zich afspelen in de Provence) waar Amédée zo van een heuvel kan komen aanlopen met een bos gedroogd gras in zijn armen.

Structuur van het wijnlandschap

Het is de overgang van het groot terras van Plan de Dieu en het reliëf van Les Baronnies. Het glooiende landschap lijkt op een grote trap of een gigantische trede die in één keer van 200 naar 450 meter gaat, getooid met bossen van aleppoden en groene eiken, donzig mos en brem. Deze omgeving lijkt op een uniform vegetaal landschap dat onderbroken wordt door wegen die afgezoomd zijn met platanen en de kleine steden en dorpen met elkaar verbinden. De gronden die bewerkt worden zijn meestal wijngaarden en worden in de lente gemerkt door roze stippen van de kerselaars die in bloei staan. De gehuchten, gebouwd op een zekere hoogte, lijken vrolijk te ontspruiten in dit overwegend groene landschap.

Kleurrijke omgeving

 Het overwegend groen verbergt niettemin kleurrijke vlekken die in de loop van de seizoenen dit grote patchwork lichter en meer fonkelend maken. Beneden in de valleien verspreiden afgebakende wijngaarden zich richting tal van percelen met heel uiteenlopende vormen. Wanneer ze aan de voet van de helling liggen, lijken het een soort bankjes of kleine terrassen. Hierdoor ziet het landschap eruit als een soort van ingelegd kunstwerk waarin de rijen wijnstokken voor evenveel figuren zorgen als er wijnvelden zijn. De rode aarde, het witte van de grote rolkeien en het gele zand verschijnen of verdwijnen tussen de rijen paaltjes al naargelang er gekozen werd om het onkruid wel of niet te wieden. We volgen er de wegen en paden die dwars doorheen slingerende hagen het netwerk aan elkaar rijgen die deze wijnstreek verenigt.

Grondhandvest

 Landbouwgrond is een kwestie van groot belang. Daarom besloot het departement Vaucluse een handvest te creëren waarin meerdere thema’s aan bod komen, waaronder de druk van de verstedelijking. Hoe dan ook heeft het departement geen inspraak om direct op de invulling van de ruimte te reageren, daarom stelt het voor dat er duidelijke grondovereenkomsten worden vastgelegd met de huidige openbare instellingen. Dit handvest heeft als doel de diverse invullingen van de gronden te verduidelijken en om de betreffende landbouwgronden te bestendigen en te valoriseren.

Gezeten beneden in de vallei, glas in de hand 

Tradition 2016 Côtes du Rhône Villages Vaison la Romaine Cave La Romaine
Paars violet met een fluwelige rand, ruikend naar versgeplukt rood en zwart fruit gekruid met peper, komijn en een vleugje kaneel. De smaak correspondeert met het wijnjaar en zorgt voor een sappige knapperigheid alsof we in dezelfde vlezige bessen bijten van in de geur. Bramen, zwarte bessen, aardbeien en kersen, sappigheid in overvloed. Instant drinkplezier, zoveel is zeker, maar super aantrekkelijk.
Assemblage van 60% syrah en 40% grenache aangeplant op hellingen ten noorden van Vaison-la-Romaine op een hoogte van 250 tot 300 meter met een bodem van zandsteen en rolkeien.  www.cave-la-romaine.fr
http://vds-food.com – www.vinsleloup.com

Cuvée César 2014 Côtes du Rhône Villages Domaine Roche-Audran

Karmijnrood met een rand van violet. De geur is heel explosief en doet onmiddellijk denken aan specerijen en typische geuren van de garrigue. We herkennen tijm, muskaatnoot en jeneverbes gekruid met cayennepeper, kardemom en korianderzaadjes. Vervolgens komt het fruit opzetten, met parfums van gekonfijte kersen met maraschino, geplette zwarte bessen, braambessen en marmelade van aardbeien. De uiterst zachte en fluwelige tannines bekleden ons palet, gedecoreerd met specerijen en het eerder waargenomen fruit. Een zeer frisse wijn is dit, zonder overdreven te zijn, geholpen door een fijn bitter met de smaak van zoethout. Een maaltijdwijn, dat staat vast.
Enkel grenache van oude wijnstokken van 80 tot 100 jaar oud die aangeplant staan op 3 verschillende percelen op een hoogte van 240 meter zitten er in deze cuvée. Vergisting en opvoeding van 12 maanden in conische tanks van 50 hectoliter.  www.roche-audran.com
www.wijnhandelvandenbossche.be – http://vitisvin.be – www.autrementditvins.be – www.vivelevin.be  – www.leirovins.be

Marc Vanhellemont

Voor meer IVV dossiers, klik hier

 

Geef een reactie