Champagne Pierre Brocard: producent met een heel eigen identiteit

30/06/2017 - Onlangs ontmoette ik Thibaud, de eigenaar-wijnbouwer van champagne Pierre Brocard, in CRU, een overdekte versmarkt in Overijse. Samen met deze getalenteerde wijnbouwer, die zichzelf graag ‘vigneron identitaire’ noemt, ontdekte ik een aantal cuvées van hem.
Maar eerst een korte schets van deze familie en dit champagnehuis uit Celles-sur-Ource waarvan hij enkele jaren geleden de leiding overnam.

De familie Brocard zijn afstammelingen van de beroemde Ierse familie Kennedy. Reeds van in de 11e eeuw doen de Brocards aan wijnbouw, maar het was pas in 1932 dat Thibauds overgrootvader besloot om zijn eigen champagne te commercialiseren. Emile, Henri en Pierre zetten nadien zijn werk voort, tot wanneer Thibaud het bedrijf overnam en het verder uitbouwde. Sedert 2012 kiest hij ervoor om duurzaam en milieuverantwoordelijk te werken.
Om door niets belemmerd te worden werkt hij met respect voor het land, maar zonder enig vastgelegd kwaliteitshandvest of label. Hoe dan ook gaat zijn manier van wijnmaken eerder richting de biologische wijnbouw uit, zelfs biodynamische. Klei, talk, kiezelaarde, zwavel en enkele verwijzingen naar de maankalender maken deel uit van zijn keuzes.


Zijn filosofie is hard werken om tot kwaliteitsvolle en smakelijke wijnen te komen. Het werk in de wijngaard is primordiaal, maar ook de keuzes die hij maakt qua assemblages en opvoedingen van de verschillende cuvées zijn uitermate belangrijk om karaktervolle champagnes te bekomen. Kenmerkend voor de champagnes met een jaartal zijn de inox tanks, terwijl de Tradition en de Zéro Dosé deels in houten vaten worden opgevoed voor een tikje meer zuurstof in de wijnen. De Côte des Bar en zijn bodemstructuren van klei en kalk uit het kimmeridgien zorgen ervoor dat de minerale indrukken in de wijnen goed worden overgebracht. Pinot noir, chardonnay en pinot blanc zijn in deze streek vlak bij de Bourgogne de meest gebruikte druivenrassen.
Heel traditioneel wordt er nog steeds een verticale houten pers van 4000 kilogram gebruikt. Voor het dégorgement en om de toevoeging van zwavel te verminderen gebruikt hij de ‘jetting-methode’. Door deze goedgekeurde methode schroeft hij opnieuw het aantal inputs terug. Vooraleer we proeven wordt er nog één ding gepreciseerd en moeten we rekening houden met : wijnjaar, druivenras en helling. Maar over naar de praktijk, heel interessant en aangenaam overigens. Hieronder vindt u de proefnotities van mijn twee favoriete champagnes, wat niet wil zeggen dat de andere niet boeiend of kwalitatief zijn, integendeel, zij het ietwat meer traditioneel van stijl.

Champagne Pierre Brocard 2011 Limited Edition Blended 

Zoals de naam reeds doet vermoeden is deze cuvée een blend, een van gelijke delen pinot noir en chardonnay. Deze laatste zorgt voor een explosie van minerale indrukken, terwijl de eerste voor structuur zorgt. Zonder toegevoegde zwavel maar met een volledige malolactische gisting is deze champagne delicaat en met fijne zuren. Nadat de wijn een tijd in nieuwe vaten van 300 liter verbleef, kreeg hij nadien een opvoeding van 5 jaar ‘sur lattes’. Samen met de ‘zéro dosage’ zorgt dit voor een zeer harmonische champagne, qua geur en smaak. De geur is licht met elegante toetsen van hout, koriander, vanille, fruit (golden appel, sinaasappelschil) en sherry.
De smaak is fris en fijn, heel in het begin met een licht oxidatief puntje dat nadien plaats ruimt voor een enorme breedte. De finale houdt lang aan, met daarin alle geurimpressies die opnieuw terugkomen. Bij het schenken en nadat de dikke mousse is weggeëbd, zien we een snoer van fijne parels met daaronder tal van minuscule belletjes die continue opstijgen. Een ideale champagne voor meerdere gelegenheden : zomaar als ontdekking, als aperitief met fijne of meer uitgesproken hapjes, maar ook met vissoorten als zeetong en tarbot of gebraden bressekip, al dan niet met een roomsaus. Een bijzondere champagne die meer verdient dan hier even geciteerd te worden.

Champagne Pierre Brocard Contrée Noire 2006

Deze cuvée die volledig in inox tanks werd opgevoed en helemaal op basis is van pinot noir komt van een en dezelfde helling die tegelijk voor de gewenste notie van terroir zorgt. De lichte dosering van 4 gram zorgt ervoor dat deze indrukken goed bewaard blijven. De kleur is intens goudgeel en wordt afgerond met een romige mousse die vervolgens verandert in een persistent parelsnoer. De genereuze en ontzettend fijne belletjes nodigen uit om te proeven.
De eerste geurimpressies doen overduidelijk denken aan mooie fruittonen van het type perzik, wijnperzik en peer, alvorens er een hint van getoast opduikt. De smaak is soepel en opent heel breed, met daarin opnieuw alle geurindrukken die terugkomen. Prettig is ook het rechtlijnige van deze champagne. De finale is persistent, elegant en verlengt dit aangenaam proefmoment. Een maaltijdchampagne, zeker, maar ook voor zij die van een ietwat meer krachtig aperitief houden in combinatie met warme bladerdeeghapjes of meer uitgesproken smaken is dit een aanrader. Ook terrines, patés, gebraden rood vlees en zelfs klein pluimwild zijn uitstekende tafelpartners voor deze fraaie champagne.

Parallel met deze cuvée is er ook de Bulles de Blancs 2006 die heel fijn van smaak is en de liefhebbers van chardonnay ongetwijfeld heel erg goed vinden.

De cuvée Tradition, op basis van 80% pinot noir, 10% chardonnay en 10% pinot blanc, is eveneens expressief. Een elegante champagne met een goed geïntegreerde dosering is het, perfect als aperitief of in combinatie met een aantal gerechten, liefst in het gezelschap van een stel vrienden.

De champagnes van deze wijnbouwer die deel uitmaakt van de nieuwe lichting jonge champagnemakers verdienen het om snel ontdekt te worden.

Cru …

Voor zij die CRU nog niet kennen, met winkels in Overijse, Gent en Wijnegem: CRU is een overdekte versmarkt waar onder meer vis, vlees, brood, kaas maar ook een selectie wijnen en bieren worden aangeboden. Wat wijn betreft kunnen er wijnen in proefhoeveelheden en per glas geproefd worden, om te zien of de wijn u bevalt of niet. Iets meer dan twintig wijnen worden er aan de juiste temperaturen in een enomatic bewaard, een systeem waar wijnen door argongas beschermd worden tegen oxidatie. Verder is er ook een restaurant-brasserie met gerechten tegen zeer schappelijke prijzen, perfect om even te verpozen.

www.champagnebrocardpierre.fr
https://cru.be

Gérard Devos

Voor meer “Portret”, klik hier

 

Geef een reactie