Benchmarking IVV: Pouilly-Fumé 2014

07/12/2015 - De wijngaarden van de Loire liggen verspreid over vier grote subregio’s. In één ervan, het Centrum, ligt de sinds 1937 erkende AOC Pouilly-Fumé, bekend om zijn fruitige, aromatische en droge sauvignon blancs; gesitueerd op de rechteroever van de bovenloop van de Loire, iets zuidelijker en lager gelegen dan Sancerre. Pouilly-sur-Loire, Tracy-sur-Loire en Saint- Andelain vormen het hart van de 1300 ha tellende wijngaarden beplant met sauvignon blanc.

carte_accesSauvignon is getypeerd door kleine bessen met een dunne en ziektegevoelige schil geprangd in kleine trossen die op het einde van hun trage rijping lichtelijk bedekt lijken met een grijs poeder alsof ze berookt (fumé) zijn. Dit wereldwijd populaire druivenras neigt tot excessieve vegetatie. Kwaliteit noopt dus zeker tot rendementsbeperking. In dit bijna gematigde landklimaat en meest noordelijke grens voor de sauvignon, komt de druif op zijn puurst tot expressie mede door de vier dominante terroirs (cfr. www.pouilly-fume.com/pouilly.htm):

1 – Die met kalksteen vermengd met silex (vuursteen) en verantwoordelijk voor de ‘rokerige’ (fumé) aroma’s.
2 – De uit verschillende geologische perioden kalkhoudende terroirs (‘les caillottes’ of ‘les cris’).
3 – De kimmeridgiaan-mergel (Terres Blanches).
4 – De alluviale klei- en zandhoudende gronden met wisselende hoeveelheden kalk.

Jaargang 2014 stond op de proeftafel. Twee proefrondes, 34 stalen van de in totaal  52  blind te degusteren Pouilly’s.

Dankzij een zachte en droge winter wordt 2014 gekarakteriseerd door een vroeg op gang gekomen vegetatieve cyclus. Lente en zomer waren koel en eerder droog met verfrissende kleine regenbuien. Een onverwacht hele mooie septembermaand zorgde voor een ommekeer. De trage optimale rijping zorgde voor een mooi evenwicht tussen aciditeit en suikers. 2014 kenmerkt zich als een jaargang met een groot potentieel, veel finesse en kracht.

DSCF2940 1

Onze selectie uit 2014, in volgorde van voorkeur.

Het gekende 21 ha tellende Domaine Masson-Blondelet in Pouilly viel twee keer in de prijzen. Bij elke proefronde was het de cuvée met de hoogste score.

Les Angelots – Domaine Masson-Blondelet

Domaine Masson Blondelet Les AngelotsDeze cuvée komt van een 5 ha grote wijngaard met druivelaars die tussen 15 en 35 jaar oud zijn en aangeplant staan op een kalkachtige bodem in Villiers, lokaal ‘criots’ of ‘caillotes’ genoemd. De zuid-zuidoostelijke oriëntatie zorgt voor mooi rijp fruit dat tegelijk voor een elegante en complexe neus zorgt: rozengelei, knapperige peer, citrus, kruidige minerale tonen. De smaak is strak met intens zilte tonen, diep en met een kalkachtige korreligheid maar ook met rijp fruit. Een discreet smeuïge toets wordt in evenwicht gebracht door de zuren en een mineraal bitter dat de gerookte finale langer maakt. € 14,00 www.masson-blondelet.com
www.wercowines.com www.terroirnv.be www.lavolnaysienne.be caveagrains@skynet.be

Villa Paulus – Domaine Masson-Blondelet

Villa Paulus, Masson BlondeletDe naam verwijst naar Pouilly’s oorspronkelijke Romeinse naam als nederzetting. Deze cuvée is afkomstig van 20 tot 45 jaar oude stokken op een 4,5 ha zuid-zuidwestelijk geörienteerd perceel met een ondergrond van kimmeridgiaan-mergel (Terres Blanches). Deze wijn werd gevinifieerd op inox en verbleef een tijdje op zijn fijne droesem. Licht goudgele kleur met een rijke en elegante neus van rijpe citrusgelei, kardemom en kleine zoete appeltjes. In de mond krijgen we mooi rijp en wat krokant fruit, een lichte zilte toets en wat echoënd zoethout. Een heel sappige en levendige lange finale met een rijke mineraliteit. Heel attractief en wat vettiger dan Les Angelots. € 14,00 www.masson-blondelet.com
www.wercowines.com www.terroirnv.be www.lavolnaysienne.be caveagrains@skynet.be

Génetin – Domaine Tinel-Blondelet

image_genetin_tinel_blondeletVolgens bepaalde historici stonden er in de 17e eeuw meerdere witte druivenrassen aangeplant, waaronder muscat génetin die later sauvignon blanc zal heten. De geur is uitermate elegant met aroma’s van limoen, muskus en peperige minerale accenten. Vanaf de eerste smaakaanzet vallen de zilte tonen op en een korreligheid die naar de kalkrijke bodem refereert: les caillottes. Een fijn bittertje zorgt mee voor de frisheid van deze wijn. In dit vroege stadium is de finale nog wat streng. www.tinel-blondelet.com
www.espacevin.com www.leschateaux.be www.bodegas.be

Les Lumeaux – Domaine Philippe Raimbault

philippe-raimbault-pouilly-fume-les-lumeaux-1019307-s40Deze Pouilly Fumé komt van een klei-kalkbodem binnen de appellatie, uit de gemeente Saint-Martin-sur-Nohaine met zijn ‘caillottes’. De wijn bezit toetsen van pompelmoes en gekonfijte citroen met een puntje warme stenen die een zilte en strakke materie voorafgaan. Een aangenaam bitter zorgt voor de link tussen de smaakaanzet en de finale. Zuren en minerale tonen worden in evenwicht gehouden door een zachtheid en een vlezigheid van witte perzik. De finale strekt zich uit over citroen en een mineraal bittertje. 14,45 www.philipperaimbault.fr
www.basin-marot.be www.maga-vins.be www.lesgenereux.nl www.robbersenvandenhoogen.nl

 

SVL2015_InVinoVeritas_960x180_NL

De kwalitatieve evolutie van Pouilly-Fumé

Wanneer het imago van Pouilly-Fumé in de jaren 90 vooral verdedigd werd door Didier Daguenau, de wijnbouwer die destijds het verschil maakte, demonstreerde de recente proeverij van het vijftigtal wijnstalen die ons panel onlangs proefde dat er een interressante evolutie aan de gang is op gebied van terroirexpressie. We legden dit voor aan Katia Mauroy, de voorzitster van het wijnsyndicaat, en zij ziet meerdere verklaringen.

Katia1/ ‘De hele wijnstreek is er ondertussen enorm op vooruitgegaan, in de wijngaarden maar ook in de kelders. De grote meerderheid van de wijnproducenten maken gebruik van nieuwe methodes. Hierdoor beantwoorden de wijnen beter aan hun verschillende terroirs en komen de specifieke terroireigenschappen er beter in tot uiting. Deze nieuwe werkmethodes zijn veel harmonieuzer, respecteren het milieu en zorgen ervoor dat de complexiteit van de wijn meer tot ontwikkeling komt.
Deze evolutie is te danken aan de komst van jonge en beter gevormde wijnbouwers, maar ook aan de constante ontwikkeling van wijnbouwers die als “pijlers” van de appellatie dienen en weten dat stilstand achteruitgang betekent. In een beroep dat gestoeld is op gedrevenheid is dat geen last maar het resultaat van zich constant in vraag te stellen en daar gepaste antwoorden op te geven.’

2/ ‘Onze appellatie, hoewel die goed vertegenwoordigd is in het buitenland en de wijnen in de beste restaurants geserveerd worden, is bescheiden van formaat. Hierdoor kennen we elkaar allemaal vrij goed. Deze menselijke factor is essentieel en staat geen enkel debat in de weg. Zo worden problemen onderling zonder veel blabla opgelost, op een democratische manier tijdens onze algemene vergaderingen.
Een onderwerp dat herhaaldelijk terugkwam, een bron van onzekerheid en goed voor voor vele uren van discussie, is dat van de aanplantrechten, dat recent aanplantvergunningen werden. Deze factor van verstandig en beredeneerd beheer zorgde er door de jaren heen voor dat het imago en het potentieel van onze appellatie er beter van werden en zodoende ook factoren van destabilisering vermeden werden.’

3/ ‘Persoonlijk vind ik dat binnen de notie van appellation d’origine contrôlée de menselijke factor centraal moet blijven. Mijn ambitie is dan ook dat die authentiek blijft. Dit betekent dat de signatuur van de wijnbouwer merkbaar moet zijn vanaf de wijnstok tot en met de wijn in het glas. Achter de naam Pouilly-Fumé, die ons allen verbindt, zijn er vandaag wijnen die zowel de facetten van hun specifiek terroir weerspiegelen als de persoonlijkheid van de wijnbouwers. Dit staat in schril contrast met de huidige marketingtrends of het opportunisme van de vaak kortstondige eisen van de markt.’

 

Pouilly Fumé – Domaine de Bel Air

Domaine de Bel Air Pouilly FuméDit 9 ha tellende domein ligt in het gehucht Le Bouchot en heeft ook percelen in Les Loges en Saint-Andelin met een ondergrond van kimmeridgiaan-mergel. Licht goudgele kleur met groene toetsen. Een expressieve groene neus van buxus, appelspijs, kruisbessen en sterfruit. In de mond krijgen we een rijke en zachte textuur. Veel pompelmoes met wat citroen en een lichte pepertoets. Mooie sappige finale met op het einde een tikkeltje rabarber. Finesse en een galante mineraliteit. Katia Mauroy-Gauliez mag fier zijn. De voorzitter van de appellatie niet minder.  9,95 www.bel-air-pouilly.com
www.couleurvin.be www.facebook.com/gvf.grandsvinsfrancais www.divinoduvin.nl ww.henkrotteveel.nl

Boisfleury – Domaine Cailbourdin

Boisfleury Domaine CailbourdinDit domein in Tracy omvat 20 ha verspreid over de appellatie en vinifieert vier terroirgebonden cuvées. Deze Boisfleury is afkomstig van minder dan 20 jaar jonge stokken op een alluviale ondergond van kiezelhoudend zand en kalk. Gevinifieerd op inox en zonder malolactische fermentatie met een lagering op z’n eigen droesem. Licht goudgele kleur met manifeste groene tonen. Mooie citrusneus met wat buxus, knisperige pompelmoes en cassisknoppen. Volfruitige materie met elegante mineraliteit en een zwierige finale rond gespannen citrus. € 15,00 www.domaine-cailbourdin.com
www.pouletvins.be www.vinarte.eu www.generalstores.be www.la-cave-des-sommeliers.com www.dewasewingerd.be www.residence-wijnen.nl

L’Eclat – Domaine Jacques Carroy

L’Eclat - Domaine Jacques CarroyDeze cuvée is zijn naam absoluut waardig: eclatant en fris, pittig maar niet té, met de smaak van wit vruchtvlees en geurend naar witte bloemen en pompelmoes met hints van vuursteen. Een krokante en vrolijke wijn. www.facebook.com/DomaineCarroyJacquesEtFils

zcbarrois

Le Tronsec – Joseph Mellot

Le Tronsec - Joseph MellotDeze cuvée komt van een perceel van 9,5 ha met een ondergrond waarin kimmeridgiaan-mergel domineert, met daarop een laag van klei en een toplaag van keien. De typische geur van vuursteen vermengd met citroen en witte bloemen wordt gevolgd door een rijke en elegante smaak, ondersteund door zilte tonen en een fijn mineraal bitter. Meer aangenaam dan diepgaand en met een vrij abrupt einde. € 24,90 www.josephmellot.com
www.gvb-wines.be www.ruli-vins.com www.verbunt.nl

Les Chante Alouettes – Jean-Max Roger

Jean-Max Roger Les Chante AlouettesWanneer de geur veel meer typisch sauvignon is dan die aan het terroir van Pouilly doet denken met zijn impressies van pompelmoes en ijzerkruid, is de smaak daarentegen een en al terroir, met de frisheid van citrus ondersteund door een fijne ziltigheid die voor extra spanning zorgt. De zuren die helaas versterkt worden door de CO2 worden omwikkeld door een klein vetje. De finale is middelmatig persistent met daarin vrij veel zilte tonen. € 16,50 www.jean-max-roger.fr
www.oliviervins.com www.philsplace.be www.groupelfe.nl

 Silice – Francis Blanchet

Silice, Francis BlanchetFrancis Blanchets domein in Pouilly in het gehucht Le Bouchot telt in totaal 9,5 ha en heeft al meer dan 200 jaar wijngeschiedenis achter de rug. Deze cuvée van 20 jaar oude stokken is, zoals de naam aangeeft, afkomstig van een 1,3 ha groot perceel met een ondergrond van mergel en silex. Intens geelgroene kleur. In de neus veel sterfruit, vervolgens witte rozen, oranjebloesem en citroenmelisse. In de mond krijgen we delicaat fruit met lichte pepertoetsen, komijn en zoethout. Het is een krachtige en mineralig elegante wijn met een mooi aanhoudende en frisse finale. www.vins-francis-blanchet.fr
www.vinovia.com

Le Désert – Domaine Régis Minet

Le Désert - Domaine Régis MinetOpnieuw een goed voorbeeld van de adequatie tussen sauvignon en de klei-kalkbodems van Pouilly, deze cuvée met aroma’s van pompelmoes, limoenschil en discrete zilte tonen. De smaakaanzet is zeer levendig met in het verlengde daarvan een verticaal smaakprofiel, ook al wordt de frisheid van de citrus aangevuld met een vetje. Vrij dens van smaak met een kalkachtige korrel ergens in het midden verstopt. De finale is aangenaam en fruitig met een fijn mineraal bitter. € 15,00 www.regisminet.com
www.siebe-dupf.ch www.grapedistrict.nl www.delicham.be

escargot

Wijnjaar 2015

De groeicyclus gaat met een lichte vertraging van start maar wordt vanaf 8 april al snel gecompenseerd door zeer milde temperaturen. De gunstige temperaturen van april gekoppeld aan voldoende regen gedurende de wintermaanden, die voor een prima bodem zorgden, zorgen ervoor dat het uitbotten goed en homogeen verloopt. De bloesem gaat van start in de eerste helft van juni en verloopt in uitstekende omstandigheden met temperaturen die lichtjes hoger zitten dan normaal en met weinig neerslag. Ondanks alles heeft sauvignon af te rekenen met een slechte fruitzetting (coulure). Op 12 en 14 juni regent het, waarna het zeer droog wordt. Vanaf de eerste week van juli hebben we te maken met bijzonder hoge temperaturen. Door deze droogte duiken midden juli de eerste vormen van waterstress op, vooral op jonge percelen. Op de andere percelen verraden de zeer lichtgroene bladeren een vertraging van de verdere ontwikkeling. De verkleuring van de druiven (véraison) gaat van start begin augustus, maar door de zeer droge weersomstandigheden verloopt die uiterst traag. Daarentegen zijn de rijpingscondities heel gunstig. Er worden kleine bessen verwacht met lage zuurgraden, gezien deze zomerse weersomstandigheden. Nog een laatste periode van regen eind augustus zorgt ervoor dat de wijnstokken nog wat water krijgen. De bessen worden uiteindelijk groter. Deze regenbuien remmen de rijping echter nauwelijks af. De suikergehaltes stijgen snel en de zuren verminderen. Al snel zijn de druiven zowel technisch als fenolisch rijp, druiven die geoogst worden in uitzonderlijk gezonde condities. 2015 is een mooi wijnjaar en reeds erg smakelijk.

 

Tot zover de weerhouden cuvées van 2014, een jaargang met een groot potentieel. Sommige Pouilly’s vragen wat meer tijd om tot expressie te komen en zo verkozen we nog vijf cuvées uit vroegere jaargangen.

Triptyque – Domaine Cailbourdin – Pouilly Fumé 2012

cailbourdin-triptyque-pouilly-fume_1
Met deze topcuvée en bewaarwijn van het domein zoekt Alain Cailbourdin naar een triptiek van concentratie, complexiteit en harmonie. Afkomstig van 70 jaar oude stokken op een perceel in Saint-Andelain en dus met een ondergrond van mergel, klei en silex. Opgevoed op fusten van 300 tot 600 liter waarvan ¼ nieuwe eik. Geen malolactische gisting en de wijn verblijft nog 1 jaar op eigen droesem. Licht goudgeel. Kruisbessen en rijpe pompelmoes met wat bloemige toetsen en een puntje jodium. In de mond veel gespannen fruit, een ziltige fraïcheur en een dense materie met een galante minerale kern. Rijke, brede en vrij lange  afdronk, een fijn verscholen frisheid met een smakelijk bittertje van zoethout en zeste van pompelmoes. € 25,00 www.domaine-cailbourdin.com
www.pouletvins.be www.vinarte.eu www.generalstores.be www.la-cave-des-sommeliers.com www.dewasewingerd.be www.residence-wijnen.nl

Haute Densité – Chateau de Tracy – Pouilly Fumé 2013

Haute Densité, Chateau de TracyGraaf Henry d’Assay beheert samen met twee zussen dit gereputeerde familiale kasteel met zijn 32 ha wijngaarden in de gelijknamige gemeente Tracy. Zoals de naam doet vermoeden is deze cuvée afkomstig van een perceel van 1 ha waarop jonge stokken heel dens staan aangeplant: 17.000 stokken/ha zorgen voor een ongelofelijke concurrentie onderling en dientengevolge een verhoogde concentratie en complexiteit in de druiven. De ondergrond is dominant kalkhoudend kimmeridgiaan en portland. Bovendien beperkt de graaf zijn opbrengst tot 28 hl/ha.
Goudgeel met groene schijn. In de neus citrus en wat witte bloemen met toetsen van gekonfijte zeste van sinaasappel. In de mond een verleidelijke combinatie van volfruitigheid met een ziltige fraîcheur. Een heel fijne en elegante dense mineraliteit met een puntig pepertje. Een mooie en aanhoudend lange finale. Klassieke en gracieuse klasse. € 52,40 http://chateau-de-tracy.com
www.magnuswijnen.be www.wijnendeclerck.be www.compagnonsdubienboire.be www.heerenvanheusden.nl

La Moynerie – Maison Michel Redde – Pouilly Fumé 2013

La Moynerie, Michel ReddeSébastien en Romain staan in een lange familietraditie van wijnmakers in Pouilly. La Moynerie in Saint-Andelain telt nu 42 ha waarvan het grootste deel in de AOC Pouilly Fumé. Hun huiscuvée La Moynerie is afkomstig van 25 jaar oude stokken op de vier typische terroirs van de appellatie. De wijn gaat eerst op inox en wordt vervolgens gelagerd op foeders en halve okshoofden.
Licht goudgeel. In de neus elegant floraal en citrusfruit, knapperige Durondeau-peren met een vleugje kandijsiroop. In de mond delicaat citrusfruit met nuances van roze pompelmoes, zure appeltjes en opnieuw wat krokante peer en toetsen van bittere amandel en peper. Mooi gespannen fruit in een kruidige en lange finale, licht ziltig en dan perfect afgerond. www.michel-redde.com
www.courtiersvinicoles.be

Rabatelleries Vieilles Vignes – Jean-Pierre Bailly – Pouilly Fumé 2013

vieilles vignesJean-Pierre vertegenwoordigt de vijfde generatie wijnbouwers Bailly in de gemeente Tracy met 15 ha wijngaarden. Dit is een cuvée van oude stokken. Licht goudgeel en schitterend. Een volle neus citrusvruchten met diepte, geflatteerd met wat witte bloemen en toetsen van kweepeer. In de mond veel rijk en gespannen fruit, twijfelend tussen volheid en zilte frisheid, met een sappige en mineralige finale. domaine.jean-pierre.bailly@wanadoo.fr
www.barik.be www.okhuysen.nl

Blanc Fumé de Pouilly – Didier Daguenau – Pouilly Fumé 2013

Blanc Fumé de Pouilly, Didier DaguenauBenjamin en Charlotte zetten het biodynamische levenswerk van hun voor wijnfreaks wereldvermaarde vader – volgens Parker met de beste sauvignon ter wereld – Didier Daguenau verder. Hun 10 ha tellende domein in Saint-Andelain ligt voornamelijk op een kleibodem met vuursteen en de rest op kimmeridgiaan-mergel. Deze wijn viel meteen op als bijzonder. Deze cuvée, net als de Silex, vragen tijd en zoeken niet de impressie van het nu.
Een hele week lang proefde ik dagelijks beide cuvées. Ze bloeiden traag open en hebben een ongelooflijk immanente kracht. De Blanc Fumé genoot de voorkeur. Qua prijs zijn beide cuvées echte cultwijnen.
Licht goudgeel met groene schijn. Licht timide neus van groene cassisknoppen en varens, gevolgd door strak sterfruit. In de mond veel citrus en knisperige kruisbessen. Rechtlijnig, mineralig en strak gespannen met fijne toetsen van gele pompelmoes. Zeer rijke materie, elegant harmonische textuur rond een ragfijne mineraliteit. Ongelofelijk lange finale.

Bernard Arnould en Johan De Groef arnouldJohan

 Voor meer “Dossier IVV”, klik hier

 

carte1

 

 

Geef een reactie