Anteprime di Toscana 2015…

01/06/2015 - Van 14 tot en met 21 februari 2015 was het in hartje Toscane verzamelen geblazen voor de wereldpers: 199 journalisten waaronder 3 Belgen. De rode loper werd in primeur uitgerold voor alle Toscaanse appellaties, DOCG, DOC en de IGT’s. Je krijgt hier enkele snapshots van onze hartendieven. Later op het jaar krijg je een heel dossier over één van die zovele vedetten: de flamboyante Chianti Classico met haar paradepaardje de Gran Selezione.

De Anteprime is qua format een voorbeeld van respect voor wijnjournalistiek.
Proeven en nog eens proeven in uitzonderlijke omstandigheden, want telkens kon je rustig blind degusteren aan je eigen werktafel – soms in culturele tempels – met alles erop en eraan.
En je wordt bediend door je ‘privé- sommelier’ die je dié nummers inschenkt die je aanduidde op je voorgedrukt werkblad.
Nadien kun je al die nummers contextualiseren in je gids.
M’n vaste buurvrouw was Simonne Wellekens: we proefden bijna alle wijnen en bespraken ze per serie van zes.
Herwig Van Hove was de derde Belgische journalist en regelmatig gesprekspartner over wijn en waarheid: in vino veritas, nietwaar?

CHIANTI_CLASSICO_COLLECTION_2012-2 1

De Chianti’s

Het begon met Chianti, een feest voor Chiantilovers in een voormalige tabaksfabriek in Firenze.
148 Chianti’s voornamelijk van 2014 uit de 8 erkende wijngebieden, goed voor 15.500 ha: Chianti en daarnaast de Chianti Colli Fiorentini, Chianti Rufina…
Mijn favorieten:
Azienda Agricola Casa di Monte Chianti 2014
Azienda Agricola Corbucci Chianti 2014.
Donkerrood met paarse rand, zeer fruitige neus en een mond boordevol vlezige fris rijpe noordkrieken.

De Supertoscanen

Zondag was bestemd voor de supertoscanen: Bolgheri, Carmignano, Orcio, Lucchesi, Montecucco e.a. Alle gesitueerd in die losjes gedefinieerde Toscaanse kuststrook onder Livorno, waar alleen de internationale jetsetdruiven, cabernet, merlot en syrah, liggen te zonnen.
Mijn favorieten :
Guado al Tasso Bolgheri DOC Superiore 2012 (Marchesi Antinori). http://lewine.be
Een prachtige volfruitige en evenwichtige ‘Bordeaux’ getypeerde blend van 55% cabernet sauvignon met merlot, cabernet franc en nog wat petit verdot. Mooi rijp fruit met fraîcheur en een tintelende pepertoets in de mond. Zachte tannines en evenwichtig gestructureerd.
Ornellaia 2012 DOC Bolgheri Rosso Superiore Ornellaia e Masseto. www.botticelli.be
Mijn hartendief. Een klassieke blend, schitterend fruit met zeer mooi verknoopte tannines. Elegantie en finesse voerden de boventoon.
Aria di Caiarossa 2011 IGT Toscana Rosso  www.licata.be www.vinesse.be
Ooit het wijnparadijs van Jan Theys –betoverend lekker.

View of Caiarossa vienyard, tuscany landscapes during the changes of light, colour and climate of the four seasons. ALL RIGHTS RESERVED © 2009 PHOTO & WORLD COPYRIGHT - FABIO MUZZI

Caiarossa

San Gimignano

Vervolgens met de bus naar San Gimignano met zijn beroemde middeleeuwse ‘wolkenkrabbers’.
De witte Vernaccia di San Gimignano kregen we te degusteren in – jawel – het museum voor moderne  en hedendaagse kunst.
Wijn is immers méér dan alcohol. 2014 was voor de vernaccia een moeilijk wijnjaar.
Heel wat wijnen misten fruitige materie.
Mijn selectie :
Cappella Sant’Andrea
Deze wijn stak er met kop en schouders bovenuit.
De jonge generatie met dochter Flavia en haar partner Francesco verbouwen 8 ha wijngaard biodynamisch.
Hun basiscuvée viel meteen op door zijn verfrissend fruit.
Hun bijzondere Rialto van oude stokken had een verleidelijke neus van rijpe citrusvruchten.
In de mond was hij breed, zelfs een tikkeltje vettig, met een elegante lange afdronk en finaal een puntig bittertje.
La Gentilesca 2014 Abbazia di Monte Oliveto
Bekoorlijk fruit met een licht mineralige structuur.

Chianti Classico

En dan kwam het zwaardere werk. De Chianti Classico, Reserva en Gran Selezione.
Wat noemt men Gran Selezione en – de scherpzinnige Herwig parafraserend –  wat zijn de gevolgen voor de grote groep wanneer een koppeloton zich losscheurt en wegspurt? Alleszins, meesterschap behoeft geen krans: Antinori viel ook hier weer in de prijzen.
Maar nog even geduld voor het zwarte haantje kraait in een heus Chianti Classico-dossier in een van de volgende artikels van IVV.

salcheto

Salcheto

Montepulciano

En dan, zo’n 120 km ten zuidoosten van Firenze, naar Montepulciano, bekend om zijn Vino Nobile.
Sinds 1980 als DOCG erkend, is deze wijn minstens voor 70% – maar het kan tot 100% – gemaakt van  de langzaam en laat rijpende sangiovesedruif, lokaal bekend als prugnolo gentile.
De Nobile heeft er minstens 2 jaar rijping op zitten, de Reserva 3 jaar, waarvan minstens de helft op hout. We genoten van de rosso’s uit 2013 maar verdiepten ons in de Vino Nobile’s van 2012, 2011 en 2010.
Mijn selectie
Tenuta Valdepiatta, Fattoria La Braccesca, Canneto, Palazzo Vecchio, Il Macchione en Poliziano.
Hartendieven
Croce di Febo www.vinifera-finewines.be/
Maurizio Comitini van Croce di Febo is een onderzoekende dynamische wijnboer die speelt met terroirs. Zijn Vino Nobile is een blend van sangiovese, syrah, colorino, ciliegiolo en mammolo.
Jawel, authenticiteit en puurheid genieten zijn voorliefde.
Zijn Vin Santo di Montepulciano, een occhio di pernice is een fantastisch dessert.
Salcheto  www.vinesse.be
Michele Manelli toverde zijn 50 ha tellende Salcheto om tot een exemplarisch wijndomein dat in alle opzichten respect heeft voor het natuurlijke en menselijke milieu.
Niet voor niets werd het voor 2014 door Gambero Rosso uitgeroepen tot het groene wijndomein in Italië.

Montalcino

In schoonheid sloten we af met de ‘mythische’ appellatie Brunello di Montalcino.
Liefst 135 Brunello’s van 2010 deden hun opwachting en er heerste als het ware een gecanoniseerde degustatiesfeer rond het pure ‘bloed (sang) van Jupiter (iovese)‘. 35 wijnen – 1 op 3 – weerhield ik omwille van het mooie fruit dat niet gesmoord werd door teveel oud hout, maar elegante tannines smakelijk wist toe te dekken.
Mijn favorieten : Podere Brizio, Poggio di Sotto, Talenti, Tassi-Franci, Donatella Cinelli Colombini, Tenute Silvio Nardi et Uccelliera.
Mijn hartendief:
Fanti. http://www.licata.be/
Schitterend fris rijp fruit – de sangiovese-brunello op zijn bloedigst – en zachte tannines die mooi verknoopt zijn. Edel gestructureerd en gracieus van begin tot de lange finale.

tenuta-fanti

Fanti

Johan De Groef

Voor meer “Dossier IVV”, klik hier

 

 

Geef een reactie