Altano Branco & Tinto by Symington

14/07/2017 - Het merendeel van de grote porthuizen maakten altijd al wijn (we hebben het over niet-gemuteerde wijn), al was het maar voor eigen familiaal gebruik of voor dat van hun wijnbouwers.

Sedert enkele jaren schakelden ze echter in een hogere versnelling en richten ze zich voortaan op een ruimer en internationaal publiek. We kennen reeds de fraaie resultaten van Dirk Niepoort op dat domein. Maar wat met Symington?

Naast hun merken Graham’s, Dow’s, Cockburn’s en Warre’s richt de groep zich momenteel onder eigen naam (Symington Family Estates) op de productie van dourowijnen (rood en wit) en dit voor een jong publiek. Voor dit gamma, Altano genoemd, worden bepaalde wijnpercelen geselecteerd, percelen die ongeveer een week voor die van de portwijnen geoogst worden. De druiven worden gevinifieerd in Quinta do Sol en vervolgens volledig of deels opgevoed in Franse en Amerikaanse eiken vaten


Binnen dit gamma van vier wijnen selecteerden wij er twee : de Altano Branco 2016 en de Tinto 2014.

De eerste omwille van zijn fraaie aroma’s van citrusfruit en passievruchten, afgewerkt met mooie frisse zuren in de smaak en ‘um toque de bitter’ in de finale. De druiven komen van Qunta Fonte Branca, vlak bij Lamego.

De tweede omwille van zijn florale tonen (pioenrozen, viooltjes), waar een beetje leder aan wordt toegevoegd en met minerale indrukken in de smaak. De houtlagering is heel discreet, het is vooral de frisheid die domineert. Kan nog een tijdje bewaard worden. Voor deze wijn komen de druiven van diverse domeinen van Symington in Cima Corgo en Douro Superior.
www.altano.pt
Delhaize

Voor meer “Lievelingswijnen”, klik hier

Geef een reactie