20 jaar Ad Bibendum!

19/03/2018 - Ad Bibendum betekent grosso modo ‘laat ons drinken’.
Maar niet om het even wat!

Van in 1997 gaan Bjorn en Johan op zoek naar bijzondere wijnen wereldwijd, karaktervolle wijnen vooral. Nieuwsgierigheid en gedrevenheid zijn hun drijfveren, maar ook kennis en expertise. Sedert 1997 bouwden ze een assortiment uit van 800 wijnreferenties uit 18 landen : van Latijns-Amerika tot Oostenrijk, van Australië tot Portugal, van Zuid-Afrika tot Spanje.

Een kleine selectie waardoor het water (de wijn) ons in de mond loopt!

Verdicchio di Matelica 2016 – Colle Stefano – Marche

Domein Colle Stefano ligt in het centrale deel van Marche (De Marken). De vallei van Camerino wordt omringd door golvende heuvels, de enige die geen uitzicht biedt op de zee. Het gematigd klimaat en de bodems zijn uitermate geschikt voor frisse en minerale wijnen. Hierdoor ook worden de 15 ha verdicchio biologisch verbouwd, en dat reeds van in 1995.
De wijn loopt over van de citrusaroma’s, tussen citroen en mandarijn, aangevuld met een toets van kweepeer en minerale accenten die typisch zijn voor de regio van Matelica. De smaak is zeer harmonisch, een fraaie mix van zuren, minerale indrukken en het zachte van rijp fruit. Een dynamische wijn die vlot wegdrinkt, maar die gerust ook nog enkele jaren kan bewaard worden omdat hij voldoende inhoud bezit.

Puramun Reserva – Chardonnay 2016 – Mendoza Argentina

Pepe Galante, een van Argentiniës historische wijnmakers, is ervan overtuigd dat Valle de Uco, in de regio Mendoza, een van de beste terroirs van het land is om wijnen te maken van topkwaliteit. En dat dankzij de hoogte, de grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht, de diversiteit van de bodems en het klimaat. De druiven komen van verschillende plaatsen verdeeld over heel de vallei, wat de complexiteit van de wijn versterkt.
Deze chardonnay is daar een mooi voorbeeld van met zijn aroma’s van witte bloemen, citrusvruchten en hazelnoten, het geheel afgewerkt met een afgemeten toets van hout en gegrild. Het elegante, zonder het zware van veel chardonnays uit de Nieuwe Wereld, de spanning en het minerale zorgen ervoor dat deze wijn dicht aanleunt bij een witte Bourgogne.

Honoro Vera 2016 –  Rioja – Juan Gil Bodegas Familiares

De ambitieuze Juan Gil familie exploiteert heel wat wijndomeinen verspreid over verschillende appellaties in Spanje; onder meer Ateca D.O. Calatayud, Can Blau D.O. Montsant, Orowines D.O. Rias Baixas en Juan Gil D.O. Jumilla. Honoro Vera is een prachtig project waarmee Miguel Gil eer betoont aan zijn grootvader Honoro en zijn grootmoeder Vera. Onder het Honoro Vera label worden drie rode, één witte en één rosé gebotteld, telkens met druiven afkomstig uit een andere appellatie.
Deze Honoro Vera is een Rioja moderne stijl op basis van 100% tempranillo, de belangrijkste inheemse Spaanse druif. De wijnpercelen, rijk aan kalksteen en leem, liggen rond het stadje Laguardia in de Rioja Alavesa; ondergrond en hoogte zorgen voor een optimaal rijpingsproces van de anders vroegrijpe tempranillo. De fermentatie gebeurt in inox vaten en slechts 10% gaat vervolgens 5 maanden op Franse eiken vaten: dus heel veel fruit!


Donkerrode kleur met paarse rand. Een heel uitbundige – het etiket getrouw – en fruitige neus van volle frambozen, wat aardbeien en braambessen. Met het walsen volgen nog wat kruidige toetsen en gensters onderhout. In de mond opnieuw donkere kersen, braambessen en blauwe bessen, licht geroosterde toetsen en een puntje cacao. Mooi gespannen fraîcheur met presente maar rijpe en mooi verweven tannines. Sappige finale met een smakelijk bittertje op het einde. Kortom een stevige maar fruitig elegante en evenwichtige Rioja, overheerlijk bij konijn of patrijs.

Virginia Vineyard Red – Shiraz/Cabernet/Merlot 2016 –  South Australia –  Primo Estate

Primo Grilli, afkomstig uit de Italiaanse Marken, plantte in 1973 zijn eerste wijngaarden aan in Virginia, zo’n 30 kilometer ten noorden van het bekende Adelaide in Zuid-Australië. Zijn zoon Joseph, kortweg Joe, studeerde af als oenoloog aan het Roseworth College. Met hem kregen de wijnen een reputatie van modern Australisch met Italiaanse roots, oftewel la dolce vita in Australische stijl. Joe Grillis lijfspreuk op het rugetiket is niet voor niets: het leven is te kort om iets anders te drinken dan grote wijnen.
Volbloed donkerrode kleur met lichtpaarse rand. Een verleidelijke en volle neus van veel rood en zwart fruit: blauwe bosbessen, braambessen, krokante pruimpjes maar ook zwarte kersen en enkele rijpe noordkrieken. Met het walsen volgt nog wat zoethout, eucalyptus en een snuifje zwarte peper. Een volle, rijke en romig zachte mond, vol van al dat frisse en sappige fruit. Elegant gestructureerd met zijdezachte tannines, alles mooi in evenwicht en fijn gemarkeerd met een zoutig puntje. Een lang aanhoudende finale die doet verlangen naar een volgende slok. Conform Joes lijfspreuk is dit een wijn om dagelijks te drink en en bovendien uitkijkend naar een leven dat niet kort is. Schitterend bij het grotere culinaire werk.

Côtes du Rhône of Châteauneuf ?

Wanneer we van een domein in Châteauneuf houden, maar ons budget het net niet toelaat om daarvan de gewenste fles aan te schaffen, bestaat er een goed alternatief: opteren voor de Côtes du Rhône van het domein. De percelen grenzen meestal aan die van Châteauneuf, wat maakt dat de wijn ervan een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding bezit. De wijn van Domaine de Marcoux bewijst dat eens te meer.

Côtes du Rhône 2015 Domaine de Marcoux

De granaatrode kleur doet denken aan het wildseizoen met een stoet van gekonfijte woudvruchten. Blauwe bosbessen, bramen, zwarte bessen en frambozen voegen hun parfums toe aan die van een herfstig bos met vallende bladeren in rood en goud. In de smaak komen al deze indrukken terug, maar breder, gekoppeld aan frisheid en een mooie tanninestructuur. Een structuur van wilde zijde, een tikje ruw, gedrenkt in het sap van de bessen en gekruid met zwarte peper, krachtiger gemaakt door enkele jeneverbessen en onderstreept door zoethout. Een heerlijke wijn die zeer goed samengaat met wild, maar ook op andere tijdstippen van het jaar perfect is in combinatie met gegrild rundvlees of met een saus, patés en terrines, gekonfijte tomaten, enzovoort.

Deze Côtes du Rhône is afkomstig van twee percelen grenache in de lieux-dits Maucoil en Bois Lauzon, biologisch verbouwd, net zoals alle andere wijngaarden van het domein. Manuele oogst, ontstelen, kneuzen, koude pre-fermentaire maceratie en eigen gisten. Maceratie van 15 dagen tot 3 weken. Eens de malolactische gisting is voltooid, gaat de wijn in betonnen cuves. Na 10 maanden wordt de wijn gebotteld.
www.domainedemarcoux.fr

Bulgaars getint, Katarzyna Estate

De vallei van de Thraciërs bevindt zich in het zuiden van Bulgarije, een regio die uitermate geschikt is om aan wijnbouw te doen. Tussen de vele wineries in deze regio springt Katarzyna Estate eruit als een van de meest originele, een domein dat perfect gerund wordt, zowel in de wijngaarden als in de vinificatieruimtes.

La Bella 2015 Thracian Valley Katarzyna Estate

Bijna zwart van kleur met een vleugje muskus dat het sap van kersen, zwarte bessen en blauwe pruimen parfumeert, gekruid met specerijen, peper, kaneel en nootmuskaat. De eerste indruk lijkt streng, mineraal, cisterciënzisch. Maar dan, beetje bij beetje wordt de wijn sappiger en smakelijker. Hoe dan ook blijft er een fijn bittertje achter, kwestie van er ons aan te herinneren dat La Bella zich alleen maar blootgeeft aan wie haar kan appreciëren. Maar zacht en in een warme atmosfeer genieten we er slok na slok almaar meer van.
Blend van cabernet sauvignon, merlot, syrah en malbec opgevoed in Franse eiken vaten waarvan 40% nieuw.
Het domein bezit 550 ha wijngaarden aan de voet van het Rhodopegebergte met bodems van grijswit zand en kalkachtige grind.
www.katarzyna.bg

www.adbibendum.net

Voor meer “Portret”, klik hier

Geef een reactie